open-navfaktor-logo
search
Spriječiti širenje
Raste broj djece zaražene morbilima u Sarajevu, od sutra vakcinalni punktovi na Saraj Polju i u Vrazovoj
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović organizovao je danas još jedan sastanak s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo KS, JU Dom zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile.
24.01.2024. u 18:50
get url
text

Na sastanku su doneseni zaključci s ciljem proaktivnog djelovanja, vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Zaključci s ovog sastanka su sljedeći:

1. Od sutra se formiraju dva posebna vakcinalna punkta koji će se nalaziti pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene,

2. Svi školski i predškolski dispanzeri, kao i ostali domovi zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju,

3. Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti,

4. Razmatrana je mogućnost da i pedijatri iz privatnih ordinacija budu angažovani u svrhu pregleda djece,

5. Savjetuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima,

6. Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

Ministar Hasanović rekao je da se na području Kantona Sarajevo povećava broj oboljelih od morbila, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

- Do sada imamo potvrđenih 11 slučajeva i još se ne nalazimo u fazi epidemije. Jedno dijete bilo je hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a, te je danas otpušteno s liječenja. Dvoje druge djece koje je primljeno danas ima blažu kliničku sliku - rekao je Hasanović koji je pozvao roditelje da u što većem broju dovedu djecu na vakcinaciju.

- Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vackinišu svoju djecu - dodao je Hasanović.

Današnjem sastanku je prisustvovala i predsjednica Udruženja pedijatara FBiH, prof.dr. Hajrija Maksić, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.