open-navfaktor-logo
search
Podnijet će prijave
Razočarani odlukom: Vlada FBiH krši zakon, teške pacijente je zakinula za 163 miliona KM
Pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine, svoje osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na adekvatno liječenje, i u 2024. godini tražit će na ulici skupljajući po dvije KM.
25.01.2024. u 15:06
get url
text

Kaže to prim. dr. Fikret Operta, iz Udruženja oboljelih od melanoma u FBiH, nakon odluke Vlade FBiH, koju je sinoć prihvatio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, da se za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, u ovoj godini izdvoji 50 miliona KM.

I u 2024. će na ulici skupljati po dvije KM

- Isto kako su prošle godine postavili trenutnu vlast u FBiH, bukvalno preko noći, tako su za 24 sata donijeli i usvojili Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu. Time su spriječili nas pacijente da u vrijeme sjednice Zastupničkog doma organiziramo proteste protiv prijedloga Federalne vlade, koji je takav da će bolesni i u ovoj godini skupljati po dvije KM za liječenje i moliti udruženja građana za pomoć - ističe Operta.

Prim. dr. Fikret Operta

Naglašava kako Vlada nije ispoštovala Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH.

 VEZANI TEKST - Pacijenti koji čekaju terapiju dali rok Vladi FBiH: Ili 50 miliona KM za prva tri mjeseca ili izlazimo na proteste

- Usvojen je i Finansijski plan ZZORFBiH, koji iznosi 263 miliona KM, uz onih 50 miliona maraka koje je izdvojila Vlada FBiH. Dakle, 213 miliona KM, su sredstva iz obaveznog vida, a u Članu 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH stoji da se isti iznos sredstava treba isplatiti i iz budžeta, što iznosi 213, a ne 50 miliona KM. Po tome budžet Zavoda onda ne bi iznosio 263, nego 426 miliona KM. Kad od 426 oduzmete 263, dobijete 163 miliona KM i toliko je Vlada FBiH ove godine zakinula teško oboljele pacijente koji se liječe preko Fonda solidarnosti. Vladajuća većina hvali se da je povećala davanja Fondu solidarnosti, jer je prošle godine bilo 33,5 miliona KM, ali niko od njih nije kazao da su trebali po zakonu isplatiti 213 miliona KM. Sa 426 miliona KM svi pacijenti bi se mogli adekvatno liječiti, i oni koji su na listama za terapije i oni koji nisu, jer ima i takvih, ali i djeca sa rijetkim bolestima i stariji bolesnici - ističe Operta.

 Alma Kratina

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Alma Kratina, kaže kako je Demokratska fronta na sjednici tražila da se Fondu solidarnosti isplati još dodatnih 40 miliona KM, ali da je amandman odbijen.

- Parlamentarna većina uvijek je bila tijesna, negdje do 51. Sinoć je Prijedlog budžeta usvojilo 60 zastupnika, pa pozivam i medije da ispitaju koji su to još zastupnici podržali budžet, a toliko su u javnosti govorili o nedopustivim stvarima i načinu donošenja budžeta. Na sceni je totalna neosjetljivost, ne samo za onkološke pacijente. Imali smo priliku vidjeti kroz šta su prolazila djeca sa cističnom fibrozom. Vlada FBiH ovim je dala do znanja da uopće nema empatije prema bolesnima. Vlada ničim nije pokazala da ima namjeru da provede bilo kakve strukturalne reforme, ni porezne, niti reforme zdravstvenog sistema. Zdravstvo je na koljenima, a parlamentarna većina i Odbor za zdravstvo, koji je u cijeloj protekloj godini, održalo četiri sjednice, nema inicijativu da probleme rješava. Ja sam od sinoć dobila brojne telefonske pozive i poruke roditelja oboljele djece i udruženja, ljudi su razočarani. Nevjerovatno je i neodbranjivo ono što govore, naročito kolege iz SDP-a, koji su se u prošlom mandatu toliko zalagali za poštivanje zakona, a sada im je njegovo kršenje normalno - kazala je Kratina.

Produžena agonija i patnja 

Nepoštivanjem zakona, prema riječima Operte, produžava se agonija i patnja teških pacijenata. Predstavnici udruženja oboljelih ističu kako Vlada FBiH od Fonda solidarnosti pravi "fond smrti".

- Vlada FBiH i Zastupnički dom Parlamenta FBiH nisu ništa uradili u korist teško oboljelih pacijenata i ponovo nisu pokazali empatiju. Šta nam je činiti? Mi ćemo protiv ovakve neodgovorne vlasti iznaći način da u narednom periodu podnesemo prijave na sudu, jer su prekršili zakon - zaključio je Operta.

Prema informacijama kojima raspolažu udruženja oboljelih, u FBiH trenutno je na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge oko 1.700 pacijenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.