open-navfaktor-logo
search
Šta kažu u Savezu
Redovno povećanje penzija 15. aprila, penzioneri očekuju i vanredno do juna
U ovoj godini predviđeno je u dva navrata povećanje penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine, tačnije redovno usklađivanje 15. aprila, ali i vanredno povećanje, pa je u budžetu FBiH za ovu godinu planirano dodatnih 102,3 miliona KM.
03.02.2022. u 08:10
get url
text
Penzioneri, Sarajevo

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Federalnog saveza udruženja penzionera, tvrdi da je kod aprilskog usklađivanja penzija predviđeno povećanje za šest posto. Dodaje kako kod vanrednog povećanja traže da se penzije povećaju za 10 posto.

Vlada FBiH može povećati penzije bez izmjene člana 80

- Kao što vam je poznato, mi smo već ranije od Vlade Federacije tražili vanredno povećanje penzija za 10 posto i od toga ne odstupamo. Redovno usklađivanje sigurno znam da ide šest posto 15. aprila, a retroaktivno se isplaćuje od januara. Vlada FBiH po novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, bez izmjene člana 80, može vanredno povećati penzije - govori nam Trakić.

Pojašnjava da su prvobitno tražili da se penzije vanredno povećaju prije redovnog usklađivanja, međutim, sada je problem što budžet FBiH nije usvojen, već je na snazi do 31. marta Odluka o privremenom finansiranju.

- Nećemo dati da vanredno usklađivanje rade u septembru jer su u oktobru izbori. To je stav Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona koji je organizirao proteste prošle godine, a na koje je izašlo oko 10.000 penzionera. Zbog neusvajanja budžeta ne može ići vanredno povećanje do kraja marta u Federaciji, ali može do juna. Svi uvjeti su se stekli. Bruto domaći proizvod je porastao, cijene su abnormalne i troškovi života su otišli - kazao nam je Trakić, koji je i predsjednik Saveza penzionera ZDK. 

Razgovarali smo i sa Alijom Aljovićem, pomoćnikom federalne ministrice finansija u Sektoru za budžet i javne rashode.

Rast BDP-a u trećem kvartalu 9,2 posto 

- Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju je predviđeno redovno i vanredno usklađivanje penzija. S obzirom na to da mi u ovoj godini očekujemo rast BDP-a, pričamo o 2021. godini, samim tim će se steći obaveza redovnog usklađivanja penzija. A na temelju zahtjeva i podataka koje smo dobili od Federalnog zavoda PIO, predviđeno je i odgovarajuće vanredno usklađivanje penzija. U 2021. godini nismo imali zakonsku mogućnost za redovno usklađivanje penzija jer smo u 2020. godini imali pad BDP-a (bruto domaći proizvod), bio nam je u minusu, tako da bi 2021, kada je u pitanju rast BDP-a, trebala biti pozitivna i samim tim, ispunit će se i zakonski uvjeti za redovno usklađivanje - govori nam Aljović.

Upitali smo da li imaju precizne podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda.

- Nemamo. Očekujemo zvanične podatke u aprilu. Mogu samo kazati da je za kraj trećeg kvartala rast BDP-a bio 9,2 procenta. To je dobro, očekujemo značajno veći rast BDP-a u 2021. nego što je to bio slučaj u ranijim godinama - rekao nam je Aljović.

Podsjećamo, u prošloj godini nije bilo u Federaciji BiH ni vanrednog povećanja penzija, niti redovnog usklađivanja. Vlada FBiH je u dva navrata odobrila jednokratnu novčanu pomoć penzionerima i to u julu po 100 i 120 KM, ovisno o visini penzija i po 50 KM isplaćenih sa decembarskim penzijama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.