open-navfaktor-logo
search
Općina Stari Grad
Referendum o opozivu načelnika Hadžibajrića u nedjelju, koštat će od 120 do 150 hiljada maraka
Komisija za provođenje postupka opoziva provodi posljednje pripreme pred Refrendum za opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji će se održati 23. jula 2023.godine.
17.07.2023. u 14:33
get url
text

- Prema riječima Mirze Imamovića, predsjednika Komisije, u toku je štampa i priprema posljednjeg broja glasačkih listića putem kojih će građani odlučivati da li su ZA ili PROTIV opoziva općinskog načelnika - navodi se u saopćenju Općine Stari Grad..

Glasači u Starom Gradu u nedjelju će moći glasati na 46 biračkih mjesta od 7-19 sati, a prvi preliminarni rezultati referenduma mogu se očekivati sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta. Za konačne rezultate bit će potrebno sačekati prebrojavanje glasova iz inostranstva.

Nakon provedenog referenduma, u ovisnosti od rezultata, CIK BIH će verificirati odluku o oduzimanju ili nastavku mandata općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću. Pravo glasa imat će 36.193 glasača.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je na vanrednoj sjednici, održanoj 12. juna 2023. godine Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Na istoj sjednici donesena je i odluka o formiranju Komisije za provođenje postupka opoziva, te usvojeno Uputstvo za provođenje postupka opoziva općinskog načelnika. Prema procjenama, provođenje postupka opoziva/referenduma koštat će između 120 i 150 hiljada maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.