open-navfaktor-logo
search
Lejletu-l-kadr
Reisu-l-ulema Kavazović: U ovoj blagoslovljenoj noći pozivam da se vratimo pravom putu
Centralna svečanost povodom Lejletu-l-kadra u Sarajevu održana je prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji koja je bila ispunjena vjernicima
AUTOR: Autor: Anadolija
05.04.2024. u 22:18
get url
text
Reis Kavazović: Ne zaboravimo narod Gaze
Reis Kavazović: Ne zaboravimo narod Gaze
Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju najodabraniju noć u islamskom kalendaru Lejletu-l-kadr.
Mubarek noć Lejletu-l-kadr nastupila je večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore obilježena je prigodnim programima.
Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Herecegovini povodom Lejletu-l-kadra održana je prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji koja je bila ispunjena vjernicima.
Programu je prisustvovao i prigodno se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović koji je kazao da većina muslimana u svijetu vjeruje da je Lejletu-l-kadr, koja se spominje u Kur'anu i za koju se kaže da je bolja od hiljadu mjeseci, i da se u ovoj noći na "Zemlju spušta hiljade meleka".
- Kur'an sugerira da je riječ o nečemu iznimnom, veoma važnom za sve nas. U takvim situacijama, ljudi bi trebali ozbiljno razmisliti o tome, o svom stanju i svrsi svog postojanja: da li nam se život odvija u ispravnom pravcu - rekao je Kavazović.
Lejletul-Kadr Begova džamija
Dodao je da će neko večerašnju noć provesti u namazu, neko u učenju Kur'ana, neko u dovama, a neko u pomaganju slabijima, siromašnima, bolesnima.
- Shodno svom viđenju trenutnih potreba postupajte po tome i u ovoj veličanstvenoj noći najviše činite ono u čemu nalazite najveće zadovoljstvo - rekao je reis Kavazović.
Dodao je da se čovječanstvo našlo u nezavisnoj situaciji, s neizvjesnom budućnošću.
- Molim vas da večeras razmislimo o ovome i vidimo kakva je naša uloga u tome. Donesimo odluku da ćemo promijeniti svoj život i iznova uspostaviti vezu s dragim Bogom i podebljati tu vezu - rekao je Kavazović i dodao:
- Savremena civilizacija očigledno posustaje u svom hodu. Čini nam se da u ovom obliku neće potrajati još dugo, jer je postala nepravedna. Šaka pojedinaca drži skoro polovinu svjetskog kapitala u rukama, a jedan pojedinac raspolaže s više novca nego nekoliko država zajedno i postala je nehumana.
Lejletul-Kadr Begova džamija
FOTO:
Mina
1 od 6
left-arrowright-arrow
Pozvao je vjernike da ne zaborave narod u Gazi, koje su, kako je kazao, izdali i ostavili svi, muslimani i nemuslimani.
- U Gazi se brutalno i nemilosrdno mjesecima, danonoćno, masakriraju djeca, žene, starci, bolesnici. Uništavaju se i otimaju njihovi domovi, zemlje i uskraćuje im se hrana, voda i lijekovi. Uništavaju im se džamije, crkve, bolnice i škole i sve što su ljudske ruke izgradile, dok svijet stoji i to mirno posmatra. Muslimanske i nemuslimanske zemlje šute u svojoj navodnoj nemoći. Štaviše, najutjecajnije zemlje otvoreno podržavaju one koji čine to zlo. Štite ih i šalju im oružje - rekao je reis Kavazović.
Lejletul-kadr u Al-Aksi
FOTO:
Anadolija
1 od 5
left-arrowright-arrow
Dodao je da se u današnjem svijetu nemoral promoviše kao civilizacijsko dostignuće.
- U današnjem svijetu malo je obraćanja Bogu, a puno nasilja i nepravde. Današnji čovjek je u velikoj mjeri zaboravio na svog Stvoritelja, pa je on Uzvišeni, kako je to i obećao u svojoj kniizi učinio da čovjek zaboravi samog sebe. Posljedica toga je besmisao i nestanak sreće, iskrenosti, ljubavi i ljudske topline, ali i nestanak brojnih berićeta koji su podignuti s ove zemlje. Stoga vas u ovoj blagoslovljenoj noći pozivam da se vratimo pravom putu - poručio je reis Kavazović.
Lejletul-kadr, Džemat Aneks
FOTO:
Didier Torche
1 od 7
left-arrowright-arrow
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, centralna svečanost je upriličena i u Istiklal džamiji na Otoci, uz predavanje, prigodan program i učenje odlomaka iz Kur'ana.
Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć za koju muslimani vjeruju da se određuje sudbina i da u njoj čovjek može zaslužiti oprost od grijeha.
U kur'anskoj suri El-Kadr, koja je posvećena upravo ovoj noći, za Lejletu-l-kadr se kaže da je vrednija od 1.000 mjeseci.
Inače, u svim džamijama Islamske zajednice u BiH i dijaspori, ova noć će biti obilježena posebnim molitvama i programima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.