open-navfaktor-logo
search
Poražavajuće
Revizija stečajnih postupaka u FBiH: Upravnike niko ne kontroliše, postupci traju i po 20 godina
Poražavajući su rezultati revizije "Efikasnosti stečajnih postupaka u Federaciji" koju je uradio Ured za reviziju FBiH.
30.11.2020. u 07:23
get url
text

Revizija je pokazala da postoje stečajni postupci koji nisu okončani ni 20 godina od pokretanja, da niko ne kontroliše stečajne upravnike, a na čiji neučinkovit rad su potrošeni milioni KM. Frapantan je podatak da je jedan stečajni upravnik znao istovremeno voditi i po 10 stečajnih postupaka.

Predmet ispitivanja federalnih revizora bilo je rješavanje stečajnih predmeta u općinskim sudovima u periodu 2017-2019 godina. Revizijom su obuhvaćeni Federalno ministarstvo pravde i općinski sudovi u Bihaću, Orašju, Tuzli, Zenici, Goraždu, Travniku, Mostaru, Širomom Brijegu, Sarajevu i Livnu, nadležni za sprovođenje stečajnog postupka.

Vlada FBiH izdvaja milione za uvezivanje staža

- Nijedna institucija nije nadležna da nadzire blagovremenost pokretanja stečajnih postupaka, niti je detaljnije precizirano na koji način se osigurava implementacija zakonske odredbe o hitnosti stečajnog postupka. Imenovanja stečajnih upravnika nisu zasnovana na unaprijed utvrđenim kriterijama, niti su u potpunosti osigurane pretpostavke za kvalitetan nadzor nad njihovim radom - naznačili su federalni revizori u izvještaju.

Postoje stečajni postupci koji nisu okončani ni 20 godina od njihovog pokretanja. Gotovo svaki drugi stečajni predmet riješen je sa prekoračenjem utvrđenog "optimalnog" roka.

Kako bi ublažila posljedice neuspješnih stečaja, Vlada FBiH svake godine iz budžeta FBiH izdvaja značajan novac za socijalno zbrinjavanje radnika koji su u procesu stečaja ostali bez zaposlenja i bez osnovnih prava iz radnog odnosa. Iz budžeta FBiH je u 2018. godini za "uvezivanje radnog staža" zaposlenika javnih i privatnih preduzeća u stečaju izdvojeno više od 2,4 miliona KM, dok je u 2019. godini 7,8 miliona KM.

Važećim Zakonom o stečajnom postupku nije određena instutucija nadležna da nadzire poštivanje roka propisanog za podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja i da preduzima neophodne radnje u slučaju nepokretanja ili neblagovremenog pokretanja stečajnog postupka. Nije precizirano ni ko treba da pokreće prekršajni postupak u ovom slučaju. Zakonom nije utvrđen rok za okončanje stečajnog postupka, iako je vremenski aspekt jedan od najbitnijih faktora za efikasnost stečajnog postupka.

Stečajni upravnik angažovan u 10 predmeta istovremeno

- U nedostatku jasno propisanih kriterija za imenovanje stečajnih upravnika, konstatovano je da se u periodu 2017-2019 dešavalo da su pojedini stečajni upravnici bili angažovani u značajno većem broju stečajnih predmeta. Prema podacima koje su dostavili općinski sudovi, pojedini stečajni upravnici su u ovom periodu bili angažovani u 10, 15, pa čak i 21 stečajnom predmetu. Konstatovan je i slučaj da je jedan stečajni upravnik bio istovremeno angažovan u 10 stečajnih predmeta - navode revizori.

Također, skrenuli su pažnju da stečajni upravnici ostvare veću ukupnu nagradu za rad što postupak duže traje, a njihova uspješnost bi zapravo trebala da se mjeri što kraćim trajanjem stečajnog postupka.

Na osnovu podataka koje su dostavili općinski sudovi obuhvaćeni revizijom utvrđeno je da je u periodu 2017-2019. godine okončano ukupno 1.430 stečajnih predmeta. Rješenje pojedinih predmeta trajalo 2.509 dana, odnosno, 6,8 godina, dok su kod predmeta kod kojih je bila dioba stečajne mase, pojedini trajali čak 6.730 dana, tačnije, 18,4 godine.

Na osnovu podataka koje su dostavili općinski sudovi utvrđeno je da su u općinskim sudovima, zaključno sa 31.12.2019. bila neriješena 532 stečajna predmeta. Analiza trajanja ova 532 otvorena stečajna predmeta pokazala je da postoje privredni subjekti kod kojih stečaj nije okončan ni u roku od 20 godina od pokretanja. Kod 200 privrednih subjekata već su prekoračeni najduži optimalni rokovi.

Na stečajne upravnike umjesto 2,8 miliona KM, utrošeno 7,9 miliona KM

- Analiza je pokazala da su predmeti iz uzorka zbirno trajali 9.415 mjeseci, na osnovu čega je procijenjeno da su troškovi za rad stečajnih upravnika iznosili minimalno 7,9 miliona KM. Da su ovi predmeti bili riješeni u optimalnim rokovima, period njihovog trajanja bio bi značajno kraći, 3.366 mjeseci, te bi prema procjenama, troškovi koji se odnose na rad stečajnih upravnika iznosili 2,8 miliona KM. Mogla se ostvariti ušteda u minimalnom iznosu od 5,1 milion KM - navodi se u revizorskom izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.