open-navfaktor-logo
search
Lagumdžija dominirao na prezentaciji
Rezolucija o Srebrenici ima podršku u UN-u, protiv su Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja
AUTOR: Fena
18.04.2024. u 08:16
get url
text
Prepuna sala na prezentaciji rezolucije o Srebrenici na kojoj smo vidjeli da svijet ima i humanu stranu. U ovom trenutku rezolucija ima nepokolebljivu podršku, objavio je na svom profilu na platformi X novinar Ivica Puljić koji je bio na mjestu događaja u New Yorku.
On je ocijenio "odličnom" prezentaciju rezolucije o Srebrenici na kojoj je "dominirao" ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdzija.
Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja, "svjetski demokratski oslonac", bile su protiv. Puljić zaključuje da rezolucija ima većinsku podršku u UN-u.
Diplomatski predstavnik Hrvatske, koji je bio na prezentaciji, potvrdio mu je da će Hrvatska sponzorirati rezoluciju, dok mu je crnogorski diplomata rekao da još nisu dobili smjernice iz Podgorice kako da se postave.
- Naišao sam u hodniku UN-a na ruskog ambasadora Vasilija Nebenzyju, koji nije bio na prezentaciji rezolucije o Srebrenici. Pitao sam ga za navodni ruski amandman na rezoluciju, on mi je odgovorio: "Ma kakav amandman. Nema amadmana. Da ga ima, rezolucija bi dobila još više glasova." - rekao je Puljić.
Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN-a, konsultacije o nacrtu nazvanom "Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995" sazvale su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i SAD-a.
Prijedlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.
Nacrt rezolucije predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.
- Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i one kroz obrazovni sistem, u cilju sprečavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti - navedeno je u nacrtu rezolucije.
Rezolucija također "osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici", dok se "ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.