open-navfaktor-logo
search
Potvrdio direktor
RMU "Banovići": Elzina Pirić, desna ruka Mirsada Kukića, dobila upozorenje pred otkaz
Disciplinska komisija Rudnika mrkog uglja (RMU) "Banovići" odlučila je da zaposlenici Elzini Pirić, koja je i zamjenica predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića i federalna zastupnica, izrekne posljednje upozorenje pred otkaz ugovora o radu, potvrdio je direktor Rudnika Fadil Kudumović, koji je potpisao odluku komisije.
10.06.2021. u 15:35
get url
text

- Postupak je pokrenut jer je Elzina Pirić u Parlamentu FBiH širila neistine rekavši da je Uprava RMU "Banovići" prikrivala informacije o požaru u jami "Omazići". Ono što je istina je da je požar izbio 28. marta nešto prije sedam sati. Odmah je obaviješten nadležni inspektor, koji je već oko 8.30 bio u Rudniku. Oko podne, istog dana, obaviješteno je i resorno federalno ministarstvo. Sve to je utvrđeno tokom disciplinskog postupka i zato je izrečena takva sankcija - rekao je Kudumović za Faktor.

Kada je u pitanju požar u jami "Omazići" aktivnosti na njegovom saniranju su u toku.

- Došli smo do mjesta gdje je bio požar. Tu još ima požarnih gasova, zbog kojih je dolaskom zraka potpirena vatra. Sada se taj hodnik zapunjava mješavinom pijeska i vode (tzv. muljenje, op. a.). Mislim da će taj proces biti okončan za 5-6 dana, tokom vikenda ćemo najvjerovatnije upumpati i azot, a onda bismo mogli krenuti s ispumpavanjem vode - kaže Kudumović.

Uporedo traju radovi u drugim dijelovima jame, a jedan dio transportnog sistema je izvučen.

- U određenim dijelovima jame osposobljena je traka i u toku je izvlačenje materijala na mjestima gdje je došlo do obrušavanja. Još ne znamo ništa o uzrocima. Očekujem da bi naredne sedmice federalni inspektor mogao sići u jamu, a nakon toga se očitovati o uzrocima požara - kaže Kudumović.

Tek kada iz jame bude ispumpana sva voda koja je korištena za gašenje požara, bit će moguće napraviti procjenu štete. U jami "Omazići" od izbijanja požara nije moguća proizvodnja i to je samo po sebi veliki materijalni gubitak, a još nije poznato kada bi mogla biti uspostavljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.