open-navfaktor-logo
search
Svakodnevne brige
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju: Nema ustanove za obrazovanje i dnevni boravak djece, dugo se čeka na preglede
Nakon što je polovinom aprila u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" otvorena dodatna ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju - "Sve na jednom mjestu", danas su u ovoj zdravstvenoj ustanovi roditelji mogli iznijeti pohlave i primjedbe u vezi s njenim radom.
14.09.2023. u 15:33
get url
text

Inicijator otvaranje jedne ovakve ambulante Ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu", kazala je kako je većina roditelja zadovoljna radom dodatne ambulante, da Opća bolnica može biti primjer drugima da se i u ostalim gradovima u BiH otvore slične ambulante.

Drugačiji pristup

Dr. Jasmina Šlaku, šefica Odjeljenja za pedijatriju, navela je kako je kroz dodatnu ambulantu u pet mjeseci prošao veliki broj roditelja i djece.

- U sistemu zdravstvene zaštite ne postoji sistem za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju i to je strašno. Roditelji su svakodnevno dolazili sa arhivom dokumenata djece koja obilaze ambulante čekajući sa milion problema. Odlučili smo da cijela bolnica svoje radno vrijeme započne u toj ambulanti. Nekoj djeci smo omogućili da po prvi put vide kako to izgleda kada ga pregledate, a da ono ne plače. Napravili smo igraonicu za djecu i pokušali na neki način da pokažemo svima da djeca sa posebnim potrebama i njihovi roditelji, koji se svakodnevno bore sa poteškoćama, zaslužuju drugačiji pristup - istakla je Šlaku.

{$galerijaFotografija}

Roditelji su iznijeli pohlave, ali i sugestije, primjedbe i poteškoće sa kojima se njihova djeca i oni susreću dok čekaju na zdravstvenu uslugu.

Amer Ganić je kazao kako je bilo slučajeva da se dijete vikendom pod temperaturom doveze u Opću bolnicu i da ne bude primljeno jer medicinsko osoblje traži uputnicu.

- Nemojte nas u hitnim slučajevima podsjećati na formalnosti, da li imamo uputnicu ili treba uputnica, jer dolazimo nakon neprospavane noći, nismo toga svjesni, ne znamo vaš način i sistem rada. Hitno je, donijet ćemo mi tu uputnicu naknadno - kazao je Ganić, otac dječaka sa cerebralnom paralizom.

Admir Mulić

Admir Mulić iz Sarajeva, otac je devetogodišnje djevojčice sa bilateralnom spastičnom cerebralnom paralizom IV, epilepsijom, hidrocefalusom, VP Shunt, Dandy Walker sindromom, kifozom i skoliozom kičmenog stuba.

- Imati takvo dijete u državi kao što je BiH jako je teško, jer smo ograničeni u mnogim stvarima. Ne postoji adekvatna ustanova u kojoj bismo mogli ostaviti dijete, ne mogu je upisati ni u jednu obrazovnu ustanovu jer nemaju program i nisu osposobljeni da se za nju brinu. Kada je riječ o ortopedskim stvarima, tu su nam sredstva ograničena. Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS odobri neka sredstva, a onda mi roditelji moramo doplatiti, ne pitajući nas da li radimo, da li smo u mogućnosti izdvojiti novac, iako svako od nas za svoje dijete daje posljednji zalogaj samo da mu pomogne. Ima ortopedskih pomagala koja uopće nisu na listi, nisu propisana šifrarnikom, a djeci su itekako potrebni - navodi Mulić.

Kaže kako ima ortopedskih pomagala koja uopće nisu na listi, nisu propisana šifrarnikom, a djeci su itekako potrebni. Najčešće se radi o neurološkim kolicima za koja Zavod odobrava samo određeni dio novca, iako su kolica jako skupa.

- Neurološka kolica po otisku nema nikako u šifrarniku, a tu su i stolica za kupanje, kućna neurološka stolica za sjedenje, neuromodulacijska odijela... Kad se ode u komisijsko odobrenje, ako je veći iznos, Zavod nas odbije. Dolazio sam u situaciju kad me Zavod odbijao za traženo ortopedsko pomagalo, pa sam morao i pravnim putem tražiti isto, iako su djeca i osobe sa poteškoćama izuzeta od pravilnika i sleduje ih po zakonu da dobiju traženo ortopedsko pomagalo - naglašava Mulić. 

Šta je obećao Gavrankapetanović

Fatima Karača, majka djeteta sa poteškoćama u razvoju, iznijela je i problem višemjesečnog čekanja na određene preglede u Općoj bolnici.

Kaže kako se prije mjesec naručila na pregled kod ortopeda, a termin joj je, iako spada u grupu onih koji bi trebali imati prednost, zakazan tek za oktobar.

Fatima Karača

- Kako sam imala saobraćajnu nesreću, nakon fizikalnog tretmana, neurologa, terapije i magnetne rezonance, trebala sam otići na pregled kod ortopeda koji je trebao finalizirati nalaz. Ljekar je ušao u sistem i zakazao termin za 9. oktobar. Kako imam prednost, na poleđini je napisao da sam majka djeteta sa poteškoćama u razvoju, i rekao da odem na Odjeljenje ortopedije i pokušam ranije doći na red. Ljekar koji me tamo dočekao rekao mi je da bi mi od srca pomogao, ali da ne može jer moram imati elektronsku uputnicu na dan pregleda. To je zaista veliki problem svih roditelja. Možda će jednom doći vrijeme da medicinar, kada otvori moj karton, vidi da imam prednost, ali do tada ostaje nam da se ovako patimo - ispričala je Karača.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, podsjetio je da oni ne zakazuju termine za pregled, da se to radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali da će razgovarati sa nadležnima u domovima zdravlja da se roditelji djece sa poteškoćama u razvoju ubuduće naručuju na poseban način.  

DSC_0555.JPG
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.