open-navfaktor-logo
search
Socijalna zaštita
Roditelji djece sa invaliditetom protestuju u Tuzli, čekaju ishod zasjedanja Skupštine TK
Skupština Tuzlanskog kantona danas će na sjednici hitnog karaktera razmatrati izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, kojim bi se trebali riješiti problemi nastali primjenom federalnog Zakona o zaštiti porodica sa djecom u dijelu koji se odnosi na djecu sa invaliditetom s područja tog kantona.
31.10.2022. u 12:30
get url
text

Za to vrijeme ispred Bosanskog kulturnog centra TK, gdje je u toku sjednica, održavaju se mirni protesti roditelja djece sa invaliditetom, a upravo su izmjene spomenutog zakona razlog njihovog okupljanja. 

Prijedlogom izmjena i dopuna tog zakona, koji je nedavno utvrdila kantnalna vlada, za djecu sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i djecu sa određenim teškim oboljenjima, ostavljena je mogućnost da nastave ostvarivati pravo na dodatak na djecu, koji su prema odredbama dosadašnjeg propisa ostvarivali kao pravo na uvećani dječiji dodatak.

Roditelji traže da pravo na dječiji dodatak imaju svi koji su nesposobni za samostalni život i rad sve dok postoji invaliditet te da pravo na dječiji dodatak iz ove kategorije ostvaruju svi roditelji bez obzira na imovinsko stanje. 

Napominju kako će čekati ishod današnjeg zasjedanja Skupštine TK. 

Osim izmjena tog zakona, na dnevnom redu kantonalne skupštine su i prijedlozi izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu i Zakona o izvršenju budžeta.

Zastupnici će razmatrati i prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama državnih službenika, namještenika i drugih lica zaposlenih u organima državne službe TK te prijedlog izmjena Zakona o oružju i municiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.