open-navfaktor-logo
search
Traže odgovore
Roditelji ogorčeni, 23 djece ne može nastaviti pohađati vrtić Trešnjica u Vogošći
Vijeće roditelja vrtića Trešnjica u Vogošći izdalo je saopćenje za javnost u vezi sa upisom djece koja pohađaju ovaj vrtić.
04.08.2023. u 10:29
get url
text

- Našli smo se u velikim problemima kada je riječ o upisu naše djece u redovnu nastavu, a razlog tome je, da li tehnički propust sistema EMIS ili pak nečija namjera, to će nam javno morati objasniti nadležno ministarstvo. Dosadašnja praksa je bila, kada je u pitanju produžavanje nastave, da se samo dostavi ljekarsko uvjerenje da je dijete zdravo i da sasvim normalno može pohađati nastavu sa ostalom djecom.

Od ove godine uveden je, faktički eksperiment zvani EMIS, koji očigledno nije prošao određeno vrijeme u praktičnom korištenju, koje je dovelo do ove situacije. Ovo stanje nas je dovelo u jako nezahvalnu poziciju, gdje nam se nalaže da roditelji koji navodno nisu uspjeli izvršiti registraciju preko navedenog sistema, trebaju "izaći" na konkurs, što je zaista u najblažem obliku rečeno abnormalno - navode iz Vijeća roditelja čije saopćenje potpisuje predstavnik Almedin Mehić.

Kako ističu, konkretno u vrtiću Trešnjica 23 djevojčica i dječaka nije se uspjelo upisati, a u Kantonu Sarajevo navodno više od 300 djece.

Vijeće roditelja postavlja nekoliko pitanja nadležnom ministarstvu, na koje žele konkretne i jasne odgovore:

- Čija je odgovornost u propustu sistema EMIS?

- Zašto kod pojedinih roditelja uopće nema potvdre zaprimljenog e-maila-a?

- Ko nam daje garanciju da će naša djeca biti primljena i nastaviti uredno pohađati nastavu kao i prethodnih godina?

VEZANI TEKST - Sindikat od ministrice traži hitno rješavanje problema roditelja koji ne mogu djeci produžiti vrtić u Sarajevu

- Tražimo pismeno obrazloženje zašto se ovo dešava i ko je odgovoran?

Navode usto kako insistiraju da ugovor o pohađanju nastave bude automatski produžen, bez konkursne procedure.

- Insistiramo također da se na naša pitanja očitujete najkasnije do utorka, 8. 8. 2023. godine, da ne bismo sebe doveli u situaciju  "probijanja"“ određenoga roka konkursne procedure, ako je to već isključiva namjera - ističu ogorčeni roditelji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.