open-navfaktor-logo
search
CIK BiH
Rok istječe 24. maja: Kompletan proces prijave za lokalne izbore u oktobru dosad završila tri nezavisna kandidata
Neće objaviti koje su se stranke i nezavisni kandidati prijavili prije isteka roka 24. maja.
AUTOR: Faktor
17.05.2024. u 11:51
get url
text
Članovi CIK-a
Članovi CIK-a
FOTO: Fena
Do danas su tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave za Lokalne izbore 2024, odnosno osim elektronskog slanja prijave izvršili su obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz CIK-a.
Podsjetili su da rok za podnošenje prijava istječe 24. maja u 16 sati. 
- Centralnoj izbornoj komisiji BiH do danas 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori i to 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana - kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina - naveli su iz CIK-a.
Napomenuli su da neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka. 
Također, državljani Bosne i Hercegovine koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva, prijavu moraju podnijeti putem portala e-Izbori do 23. jula do ponoći.
- Do danas portalu e-Izbori pristupilo je i otvorilo nalog 1.219 korisnika. Obrađene su 623 prijave od čega 526 birača ispunjava uvjete za upis u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, dok 97 birača ima nedostatak u prijavi te su obavješteni da otklone nedostatke - dodali su iz CIK-a.
Podsjetili su i raseljene osobe unutar BiH da, ako žele izvršiti promjenu biračke opcije za Lokalne izbore 2024. godine, moraju podnijeti zahtjev nadležnom općinskom / gradskom centru za birački spisak do 23. jula.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.