open-navfaktor-logo
search
Inicijative
Romski jezik bi mogao biti uveden u škole još četiri kantona: Ako može u TK, zašto ne bi moglo i u drugima
Tuzlanski kanton prvi je u našoj državi koji uvodi romski jezik u osnovne škole kao izborni predmet, i to počev od iduće školske godine. Romska udruženja neće na ovome stati te će uskoro biti upućena slična inicijativa Zeničko-dobojskom kantonu, čemu je podršku jučer dalo Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine.
07.11.2023. u 21:18
get url
text
Knjiga za romski jezik
Knjiga za romski jezik

VEZANI TEKST - Sejdić: Romi su diskriminirani u svim sferama života

Mujo Fafulić, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH i predsjednik Centra za podršku Roma "Romalen" Kakanj, kazao nam je da je inicijativa za ZDK u pripremi, ali da bi u narednom periodu trebali slično postupiti i kada je u pitanju Kanton Sarajevo, te Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton.

- U ovih pet kantona u FBiH živi značajan broj pripadnika romske populacije. Inicijativa za uvođenje romskog jezika treba krenuti od romskog nevladinog sektora. Mi smo vodeća takva organizacija i u saradnji s drugim ćemo pokrenuti tu inicijativu. Tuzlanski kanton je donio Nastavni plan i program za romski jezik s elementima nacionalne kulture. Nadam se da će i ZDK to uraditi – dodao je Fafulić.

Istakao je da je u Tuzlaskom kantonu sve trajalo od 2017. godine, kada je pokrenuta priča o romskom jeziku u školama, kada se krenulo u lobiranja i zagovaranja, da bi tek nedavno ona dobila epilog čija će realizacija početi iduće školske godine.

Sada je pitanje da li će i drugim kantonima trebati šest godina, posebno ako se ima u vidu da je Tuzlanski "probio led" i ima urađen Nastavni plan i program za romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

- Ako je to uradio Tuzlanski kanton, zašto ne bi moglo i u drugim. Bilo bi dobro, ali ovisi od političke volje. Ako postoji politička volja može se to uraditi. Ne znam da li je toliko komplicirano izmijeniti nastavni plan i program, u to se ne razumijem, ali znam da ovisimo od političke volje ne samo kada je u pitanju romska zajednica nego generalno sve – istakao je Fafulić.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmeda Omerovića, na pitanje zašto je trebalo šest godina, odgovorio je da je trebalo napraviti nastavni plan i program, ali da su se, od kada je on na poziciji ministra posljednjih godinu i po, značajno angažirali te je na kraju Pedagoški zavod TK dao nastavni plan i program.

- Ne bih znao reći šta je bilo prije mog dolaska na poziciju ministra, zašto je toliko trajalo. Ali drugim kantonima je sada jednostavnije, mogu preuzeti naš nastavni plan i program – dodao je Omerović.

Fafulić je naglasio da su jučer i iz međunarodnih organizacija podržali inicijativu Centra "Romalen" za uvođenje romskog jezika, s elementima kulture i historije Roma, u nastavni plan i program, koja će biti upućena Pedagoškom zavodu ZDK i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH je održana u Kaknju gdje su članovi prisustvovali i manifestaciji povodom Svjetskog dana romskog jezika, kada je istaknuta važnost standardizacije i uvođenja romskog jezika u redovno školovanje. Tako bi, navedeno je u saopćenju, bilo omogućeno stvaranje otvorene i inkluzivne obrazovne sredine i spriječila daljna marginalizacija i asimilacija romske populacije u BiH, koja je najbrojnija nacionalna manjina u našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.