open-navfaktor-logo
search
Jevrejski kongres
Rosensaft: Ako zaboravimo Srebrenicu, naše će duše postati kamen, negatorima genocida nećemo oprostiti
Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft izjavio je danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici da, ako zaboravimo Srebrenicu i njene žrtve, naše će duše postati kamen, a naše oči više nikad neće proliti suze.
11.07.2023. u 12:45
get url
text

Istakao je da oslobođena mržnja i supremacija vodi u zločine kakvi su počinjeni u Pilici, Jasenovcu i Kigaliju.

- Likvidirani bošnjački muškarci i dječaci nisu prvi i neće biti posljednji, ali oni iz svojih grobova dozivaju da ih se pamti zbog onoga što su bili, zbog užasa koji su osjetili i zbog svega onoga što im nije dopušteno da postanu - poručio je Rosensaft.

Dodao je da su bošnjački dječak u Pilici, židovsko dijete u Ponaru, srpska beba u Jasenovcu i Tuci djevojčica u Kigaliju naša savjest i naš kompas.

- U Srebrenici, Potočarima i Pilici svi smo mi pobijeni Bošnjaci, u Birkenau, Treblinki i Belzenu svi smo pobijeni Jevreji, u Kigaliju smo svi pobijeni Tuciji, u Jasenovcu smo svi pobijeni Srbi, Jevreji i Romi, u Adani smo svi pobijeni Jermeni, mrtvi ne smiju postati statistika - naglasio je Rosensaft.

Potcrtao je da nema opravdanja za ubistva nenaoružanih ljudi i dječaka, za silovanje žena i djevojčica, i da nećemo oprostiti onima koji danas opravdavaju ubice, nalaze izgovore za silovanja, i koji veličaju Mladića muralima u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Kalinoviku i Beogradu.

Rosensaft je rekao da se sjećamo i kako su pripadnici Holandskog bataljona istjerali Bošnjake koji su se pokušali skloniti u njihovoj bazi jer su zamjeniku komandanta Robertu Frankenu bili važniji njihovi životi, a komandant Thomas Karremans je pio jeftino piće s Mladićem dok su Bošnjaci koje je trebao štititi upućivani na stratišta.

- Kada Milorad Dodik kaže da nije bilo genocida on govori Mevludinu Oriću da nije ostavljen u masovnoj grobnici među mrtvima, govori Salihi Osmanović da nije vidjela Mladića u Potočarima, da bosanski četnici nisu ubili Ramu i Nermina, da nije postala udovica koja svake noći liježe u suzama - poručio je Rosensaft.

Dodao je da kada Željka Cvijenović kaže da je Srebrenica bila osveta za ranije nasilje nad bosanskim Srbima ona opravdava hladnokrvno ubistvo 14-godišnjeg Senada Beganovića, 15-godišnjeg Damira Suljića, 16-godišnjeg Azmira Osmanovića, 16-godišnjeg Salima Mustafića - ona opravdava ubistvo djece.

Poslušajte njegov govor u cijelosti u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.