open-navfaktor-logo
search
Godišnjica stradanja
Rudari uporedili stanje u rudniku Kreka prije 100 godina i danas: "Kako vas nije sramota!"
Ovih dana se u Rudniku uglja Kreka u Tuzli dešava mnogo toga što se u tom rudniku dešavalo 1920. godine, poručili su iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. 
25.08.2021. u 09:50
get url
text

U decembru 1920. godine, kako su naveli, predstavnici Uprave Rudnika uglja Kreka u Tuzli su se rudarima Kreke obraćali u pratnji žandarmerijskih snaga tadašnje Kraljevine.

- 17. augusta 2021. godine v. d. direktor Rudnika uglja Kreka u Tuzli g. Husein Trumić se radnicima Rudnika uglja Kreka u Tuzli u Direkciji rudnika obraća u pratnji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. U decembru 1920. godine rudarima Kreke se nakon tri dana štrajka oduzima pravo na štrajk. U augustu 2021. godine radnicima Rudnika uglja Kreka u Tuzli se u potpunosti oduzima pravo na štrajk - navodi se u saopćenju Sindikata.

Dodaje se kako su 1920. godine predstavnici tadašnje vlasti smatrali da je Kolektivni ugovor koji su potpisali sa predstavnicima rudarskih sindikata nerealan i da ga treba revidirati, a i 2021. godine predstavnici vlasti i JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo smatraju da je Kolektivni ugovor koji su potpisali sa predstavnicima rudarskih sindikata u februaru 2020. godine neralan i da ga treba revidirati kroz Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku u rudnicima uglja u sastavu Koncerna.

- Rudari Rudnika uglja Kreka u Tuzli se u decembru 1920. godine optužuju da su neradnici i buntovnici, u augustu 2021. godine kroz saopćenje za javnost JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo radnici Rudnika uglja Kreka u Tuzli se predstavljaju kao neradnici koji kroz nerad uništavaju imovinu rudnika - istakli su iz Sindikata. 

Kako su dodali, rudare Kreke su 1920. godine djelili na domaće i "rudare sa strane", danas radnike u Rudniku uglja Kreka djele na one kojima isplaćuju plaću za prethodni mjesec i radnike kojima ne isplaćuju plaću za prethodni mjesec istog dana.

- Rudarske sindikate 1920. godine vlast optužuje da politiziraju rudarsko nezadovoljstvo te da pripremaju oružani otpor, danas se u saopćenjima za javnost JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo rudarski sindikati optužuju da politiziraju rudarsko nezadovoljstvo. Postoje optužbe da se pozivanjem, na novu "Husinsku bunu" od strane današnjih predstavnika rudarskih sindikata poziva na oružani otpor i nasilno djelovanje - navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata dodaju da se kroz mnogobrojna saopćenja za javnost JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo stiče dojam da rudari u Rudniku uglja Kreka u Tuzli i drugim rudnicima uglja u sastavu Koncerna danas imaju sve što je potrebno imati za sigurno i humano izvođenje rudarskih radova.

Koristimo priliku da citiramo rudara Kreke Osmana Đulovića iz 1920 godine "Pišu da je oko nas sve med i maslo samo ga mi ne vidimo!".

- Gospodo, danas 25. augusta kada odajemo počast smrtno stradalim u najvećoj rudarskoj tragediji u bosanskohercegovačkim rudnicima koja se dogodila u Rudniku uglja Kreka u Tuzli 26. augusta 1990. godine Vas pitamo: Kako vas nije sramota! - poručili su iz Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.