open-navfaktor-logo
search
Ekonomska isplativost
Rudarski institut Tuzla je još 2017. izradio projekat kojim bi se spasio RMU Zenica, ali reakcije nije bilo
Rudarski institut Tuzla je još 2017. izgradio projekat kojim bi se, kako ističu iz ove naučne institucije, spasio Rudnik mrkog uglja Zenica koji je danima u žiži javnosti  zbog neisplaćene plaće za juni.
02.08.2023. u 12:12
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat rudara od Vlade FBiH zahtijeva hitnu smjenu uprave Elektroprivrede BiH

- Očigledno je da se preblemi koje imaju rudari i rukovodstvo RMU Zenica, a time i Uprava Elektroprivrede Bosne i Hercegovine neće lako riješiti. Čak je i laiku za rudarstvo sasvim jasno da nivo proizvodnje koje postiže RMU Zenica ne može pokriti elemntarne troškove, među kojima su plaće rudara najveće i najvažnije.

Kako stvari trenutno stoje, male su šanse da se nađe ono tehno-ekonomsko rješenje koje u konačnici neće rezultirati zatvaranje rudnika i otpuštanje radnika sa ogromnim troškovima na račun EPBiH i Vlade Federacije BiH.

Razmišljajući kako da se pomogne rudarima, rukovodstvu RMU Zenica i EPBiH, stručni kadrovi Rudarskog instituta u Tuzli su iz vlastite arhive izuzeli Glavni rudarski projekat Površinskog kopa Mošćanica kao projekat "zaboravljenog rudarskog objekta" koji bi za kratko vrijeme i nevelika ulaganja, mogao biti slamka spasa.

Mošćanica može biti isplativa, ali samo pod uvjetom da se ne odstupa od projekta  - kaže za Faktor elektroinžinjer Nermin Bijedić, uposlenik Instituta sa dugogodišnjim iskustvom u rudarskoj oblasti. 

Prema njegovim riječima, projekat PK Mošćanica je urađen 2017. god. i zamišljen je kao zamjenski rudarski objekat za jame Stara jama i Raspotočje. Prije tri godine zatvorena je jama Stranjani.

VEZANI TEKST - Oglasio se direktor rudnika: Plaća kasni zbog smanjene proizvodnje i blokade računa RMU Zenica

- Radi se o dvije duboke jame, gdje se proces proizvodnje obavlja u veoma teškim uvjetima, vlaga i visoka temperatura posebno otežavaju eksploataciju... Institut je svojevremeno na zahtjev uprave RMU Zenica projektovao široko mehanizovano čelo za jamu Raspotočje koje može dnevno iskopati najmanje dvije hiljade tona uglja. 

Međutim, prozvodni proces je limitiran načinom transporta uglja u jami. Raspotočje nema transporter. Nije tačno da je ovaj projekat propao, EPBiH je znala za ovaj tehnološki problem. Nažalost, od projekta PK Mošćanica prošlo je pet, šest godina a da nije bilo nikakve reakcije nadležnih, iako je ovo jedini način da se RMU Zenica ne ugasi - naglasio je Bijedić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.