open-navfaktor-logo
search
(Ne)mir u kući
Ruže više ne cvjetaju: Gradonačelnica ne igra po pravilima "Trojke", gdje im se zamjerila?
Prilikom rasprave u Gradskom vijeću (GV) Sarajeva zbog zahtjeva gradonačelnice Benjamine Karić da se preispita Odluka o imenovanju predsjednika i članova Skupštine JP Sarajevo, došlo je do brojnih varnica među vijećnicima. 
30.06.2021. u 15:41
get url
text

Na prošloj sjednici GV-a gradonačelnica Karić je predložila da se predsjednik i članovi Skupštine JP Sarajevo imenuju na period od tri mjeseca nakon što je Gradska služba upozorila da akti ovog preduzeća nisu usklađeni sa Zakonom. Međutim, zahvaljujući NiP-ovom amandmanu kojeg su podržali i ostali vijećnici "Trojke", Arijana Husejnović-Ajanović (SDP), Rusmir Pobrić (NiP) i Sabira Jablan (SDP) imenovani su na četiri godine.

VEZANI TEKST - Vijećnici "Trojke" pregazili prijedlog gradonačelnice kako bi imenovali svoje kadrove u JP Sarajevo

Tokom današnje rasprave po ovom pitanju mogla su se primijetiti i neslaganja unutar vladajuće koalicije koju čine Narod i pravda, SDP i Naša stranka, gdje je vijećnik Vedran Dodik pozvao vijećnike "Trojke" da svojim neslaganjima i unutarkoalicijskim raspravama ne oduzimaju vrijeme drugim vijećnicima. 

Većina vijećnika vladajuće koalicija bila je protiv prijedloga gradonačelnice, naročito Toni Vukadin (NiP) i Dragan Stevanović (SDP), koji su se u više navrata javljali za riječ te davali do znanja da je NiP-ov amandman kojim su se kadrovi SDP-a i NiP-a imenovali na četiri godine u Skupštinu JP Sarajevo apsolutno zakonit. 

Kako bi pojasnio da gradonačelnica griješi, za riječ se u više navrata javljao i zamjenik gradonačelnice Haris Bašić (NiP).

VEZANI TEKST - Gradonačelnica preispituje NiP-ove amandmane, protiv imenovanja bez konkursa

Zanimljivo, na stranu gradonačelnice stali su vijećnici koji ne pripadaju strankama "Trojke", te su podržali gradonačelnicu u preispitivanju ovakve odluke.

- Ako ovako ostane, nezakonita Skupština imenovat će nezakonit Nadzorni odbor, a oni će nezakonito imenovati direktora. Mi ne znamo da li ovi ljudi ispunjavaju uvjete. Gradonačelnica ne bi išla u preispitivanje odlukle da je ona u skladu sa Zakonom - naglasio je vijećnik Vedad Deljković, a sa njegovom konstatacijom složila se i vijećnica Marijela Hašimbegović.

Preispitivanje ovakve odluke od gradonačelnice itekako je zasmetalo NiP-u i SDP-u koji su za predsjednika i članove Skupštine JP Sarajevo imenovali ljude koji nisu čak dostavili ni svoju biografiju, niti su se predstavili GV-u. Vijećnici iz Kluba Naše stranke bili su poprilično tihi i povučeni, s obzirom na to da nema njihovog kadra među imenovanim u navedenom preduzeću. Adi Škaljić iz Kluba Naše stranke predložio je da se dostavi mišljenje Federalnom ministarstvu pravde, na šta je vijećnik Toni Vukadin zatražio da se isto dostavi i Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo, mada nije obrazloženo čemu dostavljanje iste stvari na dvije adrese.

Uprkos tome, Benjamina Karić jasno je naglasila da stoji iza svog prijedloga.

- Ja ostajem pri svom prijedlogu za v. d. imenovanja. Smatram da je taj prijedlog u skladu sa Zakonom te sam iskoristila svoje zakonsko pravo i uputila vijeću zahtjev za preispitivanje Odluke. Ponavljam, ja ostajem pri prvom prijedlogu materijala koji je upućen. Smatram da bi bilo preveliko miješanje u daljnji rad GV-a da dajem bilo kakve komentare. Ja sam materijal uputila i tu staju sva moja ovlaštenja - naglasila je gradonačelnica Sarajeva.

Karić je također istakla da bi najradije da se raspiše konkurs za imenovanje članova Skupštine, što je naišlo na žestoko protivljenje vijećnika iz Kluba SDP-a i NiP-a.

Vijećnik Vedad Deljković predložio je da se Odluka stavi van snage, čemu se usprotivio predsjedavajući GV-a Jasmin Ademović, što na kraju nije učinjeno.

Gradsko vijeće zadužilo je gradonačelnicu da za narednu sjednicu GV-a pripremi i predloži Odluku o imenovanju v. d. predsjednika i članova Skupštine JP Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.