open-navfaktor-logo
search
Poruke sa sastanka
Ružnić: Nijedan migrant se neće vratiti u Biru; Cikotić: Ne može kanton ili općina naređivati državnim institucijama
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjavio je danas da se stanje boravka i kretanje migranata u Unsko-sanskom kantonu treba vratiti na ono koje je bilo u prihvatnim centrima do 29. septembra, odnosno do zatvaranja kampa "Bira" u gradu Bihaću, jer odluku o otvaranju i zatvaranju tog kampa može donijeti Vijeće ministara BiH.
02.10.2020. u 18:02
get url
text

Cikotić je kazao da je to jedan od zaključaka sastanka na kojem su prisustvovali premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić te predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Službe za poslove s strancima te Ministarstva sigurnosti BiH na kojem su razmatrali novonastalu situaciju u odnosu na boravak i kretanje migranata na prostoru tog kantona.

Ministar sigurnosti Cikotić istakao je da je drugi zaključak sastanka da se nastave sve aktivnosti državnih organizacija i institucija, kao i međunarodnih organizacija koje su uključene u proces tretmana migranata u skladu sa odredbama međunarodnog prava i domaćeg zakonodavstva, kao i odluka Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i ostalih aktera te da daljnji tretman 'migranata treba raditi' u skladu tim zaključcima.

- Ti zaključci podrazumijevaju da se migranti trebaju izmjestiti iz gradskih i urbanih sredina, ali u za to pripremljene objekte. Ovdje valja poštovati hijerarhiju države, jer ne može općinsko vijeće ili kantonalna vlada diktirati državnim institucijama o međunarodnim organizacijama šta će raditi - naglasio je.

Ministar tvrdi da se na sastanku nisu složili s prvim zaključkom, ali da su drugi prihvatili te poručio da svi prisutni na sastanku imaju jasne odgovornosti i da će razvoj situacije pratiti u odnosu na te odgovornosti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je da migranti neće biti vraćeni u kamp Bira te da zahtijeva od premijera USK i policijskog komesara da se nijedan migrant više ne smije vratiti u kamp "Bira".

- Imamo puno moralno pravo, jer smo ponudili lokaciju kamp 'Lipa' za šta smo dali vlastita sredstva. Sada tu ima oko 1.000 smještenih migranata i nema nikakvih problema da ih sutra bude još 1.000 - istakao je.

 Trenutno se radi na pripremanju kampa Lipa kako bi migranti iz drugih kampova u USK bili smješteni tamo.

Ružnić je rekao da se sa vraćanjem migranata u Biru "nikako ne možemo složiti, kada je riječ o drugom zaključku o njemu sve vrijeme govorimo, a to je da sačuvamo dostojanstvo građana BiH, Unsko-sanskog kantona ali i dostojanstvo migranata na njihovom putu". 

- Ovaj prvi dio koji je tražen od nas o tome će vas obavijestiti Ministarstvo sigurnosti, mi na to nismo mogli pristati - kazao je Ružnić.

Dodao je kako Vlada USK i gradonačelnik Fazlić podržavaju "priču o ljudskim pravima već tri godine i mi sada treba da se borimo za međunarodna ljudska prava, a sada kada smo po prvi put počeli da vodimo računa i o građanima to nam se spočitava".

VEZANI TEKST - Učestali okršaji migranata sa smrtnim ishodom u Krajini, policija nemoćna, a iz EU-a drže pridike

- Nema vraćanja migranata u Biru, mi to nećemo dozvoliti. Zahtijevam da se niti jedan migrant ne vrati u Biru. Govorim u ime Bihaća. Evropska komisija i ostali donatori ne mogu naći 600-700 hiljada maraka da se dovede voda i struja, da budu uvjeti da se mogu pripremiti za zimu - istakao je Ružnić.

Međutim, Ružnić kaže kako su međunarodna zajednica i domaće institucije na ovom sastanku pokazale licjemjerstvo.

- Domaće institucije su pokazale još veću jalavost nego prethodne tri godine. Sada mi moramo da pokažemo da se borimo za ljudksa prava. Ne mogu govoriti o Miralu. Migranti se nalaze u napuštenim objektima. Sada je problem 100 migranata koji su iz Bire otišli u šumu - istakao je Ružnić, dodavši da mu nije jasno zašto se uporno izbjegava razgovor o Lipi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.