open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u NSRS-u
Salkić: Bošnjaci imaju veoma nizak nivo povjerenja u policiju entiteta RS
Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Fenu da je sigurnosna situacija veoma složena.  
18.09.2023. u 17:12
get url
text

VEZANI TEKST - Salkić o zlostavljanju dječaka u Osmacima: Ovo je dokaz ostrašćenosti MUP-a RS-a kad su u pitanju Bošnjaci

Učestali napadi na Bošnjake u tom entitetu ostavljaju posljedicu i na broj onih koji nastavljaju da žive u ovom djelu Bosne i Hercegovine nakon napada.

Po njegovim riječima, svaki napad uzrokuje i neko iseljavanje Bošnjaka iz sigurnosnih razloga. Kaže da je takav bio slučaj i kod posljednjeg napada na Bošnjaka u Kamenici kod Zvornika.

- Dodatnu zabrinutost proizvodi činjenica da Bošnjaci imaju veoma nizak nivo povjerenja u policiju entiteta RS. Više je razloga za ovakva osjećanja, a jedan od njih je zasigurno što njena unutrašnja nacionalna struktura nije u skladu sa Ustavom i što je entitetska policija dominantno prosrpski orjentisana - smatra Salkić.

Ističe kako su Bošnjaci u entitetu RS zasigurno „najugroženija kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini sa sigurnosnog aspekta, ali i ako pogledamo stepen diskriminacije kojoj su izloženi politikom entitetske i lokalnih vlasti u pogledu zapošljavanja u institucijama i prava na adekvatno obrazovanje“.

Za 21. septembar je sazvana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebala biti razmatrana tačka "Učestali napadi na povratnike na području entiteta RS i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH".

Salkić kaže kako je veliko pitanje da li će uopšte ova tačka biti uvrštena u dnevni red.

- Ako i bude uvrštena, ne očekujem bilo kakve konkretne efekte od zaključaka parlamenta. Jer da se poštuje država i da se prihvata postojanje države Bosne i Hercegovine kako je definisano ustavom Bosne i Hercegovine mi danas ne bi govorili na temu sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu. Ona bi se podrazumijevala kao i za sve druge građane, što na žalost nije tako. U svakom slučaju važno je i dobro je da se o ovoj temi razgovara u državnom parlamentu i da joj se da na važnosti u ovom trenutku kada postoji realno potencijalno ugrožavanje sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu – naveo je Salkić.

Prokomentarisao je i pojavljivanje bilborda koji su jutros osvanuli u Banja Luci na kojima piše „granica postoji“ i “zato što ne damo naše nadležnosti".

- Provokativni i po vizuelnom izgledu prijeteći bilbordi su još jedan kamenčić u slaganju separatističkog mozaika s ciljem ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog jedinstva Bosne i Hercegovine. Konačan cilj je odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, što u konačnici znači ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, a posljedično i u regiji - kazao je Salkić.

Po njegovim riječima, vlast u ovom entitetu godinama unazad priprema građanstvo na ovakav scenarij i svaki put iznova koristi nove metode i sredstva da pridobiju njihovu pažnju u tom pravcu.

VEZANI TEKST - Napadi na Bošnjake u RS-u učestali, policija ih ne štiti, tužilaštva i sudovi ne kažnjavaju napadače, šta radi vlast?

- Stvari su već odavno u javnom prostoru kroz korištenje seperatističkog narativa izmakle kontroli prevazilazeći slobodu govora i političkog djelovanja prelazeći u fazu otvorenog zagovaranja rušenja ustavnog poretka bez adekvatne reakcije nadležnih državnih institucija – smatra Salkić.

Kaže kako ovakvi bilbordi unose dodatni nemir u ionako nesigurno okruženje koje se ciljano kreira za Bošnjake u ovom entitetu.

- Mi živimo u državi čije je unutrašnje uređenje plod kompromisa iz mirovnog sporazuma. Ako vlasti ovog entiteta ne poštuju mirovni sporazum u punom kapacitetu, što podrazumijeva pravo na povratak u sigurno okruženje bez diskriminacije, onda to znači odustajanje od mirovnog sporazuma čime je mir i stabilnost ugrožena - zaključio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.