open-navfaktor-logo
search
Rasprava u NSRS-u
Salkić: Ova deklaracija je nastavak politike pretenzija Srbije prema teritoriji BiH na bazi memoranduma SANU
AUTOR: B. S.
02.07.2024. u 16:40
get url
text
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Zastupnik Ramiz Salkić (SDA) kazao je  da deklaracija sa Svesrpksog sabora, o kojoj se danas raspravlja u NSRS-u, predstavlja prijetnju za mir i stabilnost u BiH i regionu.
Salkić je ovo izjavio tokom rasprave o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS-a u okviru Svesrpskog sabora održanog 8. juna u Beogradu.
On se osvrnuo na raniju diskusiju člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je izjavila da je važno držati se Ustava, i predsjednika RS-a Milorada Dodika da nema sistemske diskriminacije u RS-u, te ga podsjetio da nikada nije ispoštovana zastupljenost naroda po popisu iz 1991. godine, niti pravo Bošnjaka da nazivaju svoj jezik kako žele, zatim da Ustavni sud RS radi po poslovniku suprotnom Ustavu i zakonu, ali i skrenuo pažnju da Dodik ponovo koristi prliku da negira genocid u Srebrenici.
- Ova deklaracija je sama po sebi nastavak politike pretenzija Srbije prema teritoriji BiH na bazi prvog memoranduma SANU i strateških ciljeva iz maja 1992. godine i drugog memoranduma SANU, propagiranja srpskog svijeta... Stvari su jasne, ko drugačije govori i shvata, ne misli dobro BiH – istakao je Salkić.
On je podvukao da deklaracija predstavlja namjeru i opredjeljenje Srbije da odustane od Dejtonskog sporazuma u budućnosti.
- Srbija je potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa ova deklaracija predstavlja dodatnu prijetnju za mir i stabilnost u BiH i regionu u budućnosti. Tako je treba razumijevati i djelovati - rekao je Salkić.
On je ocijenio da je deklaracija suprotna Dejtonu, Ustavu BiH i Ustavu RS-a.
Podvukao je da ovaj entitet nije teritorija srpskog naroda niti jedinstvena teritorija, jer Brčko Distrikt nije u nadležnosti RS-a niti FBiH.
- Ako drugačije govorite u deklaraciji onda imate pretenzije i narušavate teritorijalno uređenje koje ste i sami prihvatili – dodao je.
Ocijenio je da ova deklaracija ni na koji način ne nudi povjerenje, stabilnost niti dobre komšijske odnose.
- Nastavak etabliranja ovog entiteta kao ekskluzivnog entiteta srpskog naroda ne predstavlja ništa drugo nego tendenciju i pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva mirnodopskim metodama. Dobro znate šta su bili strateški ciljevi 1992. godine i vi biste prvi trebali iskazivati pijetet prema tim žrtvama ako u vama ima imalo katarze i spremnosti sa suočavanjem sa prošlošću, a ne govoriti u deklaraciji na način "poštujemo sve žrtve ali...". Nema ali – istakao je Salkić.
Podvukao je da bez Dejtona nema RS-a.
- Zato je Dejton potreban svima nama, a ne da ga vi rušite, kršite i rušite temeljnu odredbu - član 1 Ustava – istakao je Salkić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.