open-navfaktor-logo
search
Žestoka reakcija
Salkić pita Schmidta: Ako je državna imovina tehničko pitanje, da li je tehničko pitanje i podjela države i genocid
Za visokog predstavnika Christiana Schmidta "pitanje državne imovine je tehničko pitanje". 
08.06.2023. u 14:56
get url
text

VEZANI TEKST - PIC pozvao na rješavanje "raspodjele državne imovine", vlasti RS-a da se suzdrže od pritiska na Ustavni sud BiH

Za eksperte i probosanski orijentirane političare pitanje državne imovine je pitanje opstanka države Bosne i Hercegovine. "Raspodjela imovine" kako je to definirano u opisu posla tajne OHR-ove ekspertne grupe, ali i komunikeu PIC-a, za brojne analitičare i dobre poznavatelje ovog iznimno osjetljivog pitanja, vodi samo ka jednom - podjeli države i to po kiparskom modelu. 

- Schmidt banalizira pitanje državne imovine, nazivajući ga tehničkim. Da li to znači onda da je za njega podjela države Bosne i Hercegovine tehničko pitanje? Da li to znači i da je genocid, ratni zločini, etničko čišćenje s ciljem uništenja Bošnjaka i stvaranje etnički čistih teritorija, koje sada raspodjelom državne imovine trebaju biti definitivno zacimentirana po etnonacionalnom principu, tehničko pitanje? - kaže za Faktor RAmiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a. 

Schmidt je jučer, podsjetimo, na pressu poručio "da se mora usvojiti državni zakon kojim će se to regulisati fer pristupom, da niko ne bude isključen. Istakao je i da je "pomalo iznenađen da se pitanje državne imovine povezuje sa nekim drugim temama".

- Govorim o imovini koja se može nalaziti bilo gdje, kao što je recimo portska dvorana koja je nekada pripadala Jugoslaviji i trebalo bi da bude jasno kome sada pripada - rekao je on, dodajući da je zadatak OHR-ove ekspertne grupe za državnu imovinu da utvrde prijedlog rješenja koje će razmatrati domaće vlasti. 

VEZANI TEKST - Otkrivena imena tajnih eksperata OHR-a, evo ko se bavi pitanjem državne imovine

Salkić poručuje Schmidtu da pitanje državne imovine nije i ne može se tretirati kao tehničko pitanje. 

- Ono se danas posmatra u kontekstu jačanja kapaciteta i prava na seperatističku politiku koju provode vlasti entiteta RS. Ukoliko državna imovina bude podijeljena i dodjeljena entitetima u vlasništvo, bez prethodnog usvajanja državnog zakona i knjiženja na državu, bit će to vjetar u leđa seperatistima i ispunjavanje želja Miloradu Dodiku. Bit će to argument u budućnosti mnogima da nastave zalaganje za podjelu Bosne i Hercegovine pod izgovorom da je ona u Dejtonu sastavljena od entiteta pozivajući se na vlasništvo entiteta nad državnom imovinom - ističe Salkić. 

Potcrtava da bi takav postupak bio bi u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Javnost je sa razlogom zabrinuta i sumnjičava spram budućih postupaka visokog prestavnika vezano za državnu imovinu zbog ranijih odluka visokog predstavnika o suspenzij prava potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog da odlučuje u ime onih koji su ga birali. Percepcija javnosti je da je njegova namjera slabljenje kapaciteta države Bosne i Hercegovine i jačanje kapaciteta dva etnonacionalna bloka kako bi u budućnosti u potpunosti kontrolisali političke procese i Bošnjake u Bosni i Hercegovini - zaključuje Salkić. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.