open-navfaktor-logo
search
Sraman izvještaj pred NSRS-om
Salkić podsjetio na presude za genocid u Srebrenici, zatražio prihvatanje odgovornosti, izazvao burnu reakciju Dodika
AUTOR: Autor: B. S.
18.04.2024. u 12:15
get url
text
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
FOTO: Dejan Rakita/Pixsell
Zastupnik SDA Ramiz Salkić danas je, tokom skupštinske rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o izvještaju tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, istakao da je izvještaj sraman i da se radi o pokušaju revizije.
Podsjetio je da je 31. marta 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju i rekla da najoštrije osuđuje zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. na način utvrđen Međunarodnim sudom pravde, a da je pred sudom u februaru 2007. godine utvrđeno je da je Srbija odgovorna da nije spriječila genocid i da je odgovorna što nije kaznila počinioce, odnosno isporučila one koji se terete za genocid.
Salkić je dodao i da je u stavu 2 iste deklaracije Skupština Srbije pružila punu podršku državnim organima za procesuiranje optuženih za ratne zločine i saradnju sa Međunarodnim  krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.
Salkić je podsjetio na neke od sudskih presuda od kojih su mnoge na doživotnu robiju, za genocid u Srebrenici, kao što su Radislavu Krstiću, Draganu Nikoliću, Ljubiši Beari, Zdravku Tolimiru, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Miloradu Krstiću...
- Ovo je historija i ono što ostaje. Nijedan ovakav sraman kvaziizvještaj neće promijeniti ove činjenice. Može ona biti međunarodna, vanplanetarna, ali neće promijeniti činjenice. Ovo što danas se pokušava uraditi je revizionizam, i oni koji zagovaraju negiranje sudskih presuda, i veličaju ratne zločince, daju najveći doprinos širenju istine o genocidu. Da nema negiranja genocida, danas se o tome gotovo ne bi govorilo. Upravo vi ovu temu držite u javnom prostoru i fokusirate domaću i javnu pažnju na ovo pitanje – istakao je Salkić.
Opterećujete buduće generacije srpskog naroda
Podvukao je da oni koji zagovaraju negiranje sudskih presuda i činjenica, opterećuju sopstveni narod.
- Vi koji danas ne prihvatate individualnu odgovrnost, opterećujete buduće generacije srpskog naroda, za kolektivnu odgovornost. Mi ne govorimo nikada o kolektivnoj odgovornosti – istakao je.
Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić ga je tu prekinuo tvrdeći da je Salkić imputirao aktuelnim političarima u NSRS-u individualnu odgovornost, ali je Salkić podsjetio da govori o indidivualnoj odgovornosti onih koji su već sudski presuđeni.
- Prihvatite ove presude i onda je sve uredu, vi nećete da prihvatite individualnu odgovornost ovih zločinaca, nego držite narod u strahu kako biste nastavili da ostvarite svoje ratne ciljeve. Ponavljate laži godinama, naravno da to nećemo prihvatiti – kazao je Salkić.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik se odmah uključio u raspravu i rekao kako RS osuđuje zločin, a da su svi koji su potraživani otišli na sud.
Dodik je rekao da bošnjačka strana ima spekulativne namjere. U više navrata je ponovio "genocid se nije desio".
- Početna definicija genocida nije ispunjena ni u dijelovima. Tamo je počinjen zločin, a ne genocid kako poznaje definicija međunarodnog prava. O tome govore relevantni stručnjaci. Nema nijednog genocida o kojem je zabranjeno govoriti  - rekao je Dodik.
Podvukao je da nije tačno da je Srbija presuđena što nije spriječila genocid.
Etiketa genocidnog naroda
- Ne znam gdje si ti bio 1991. godine, ja sam bio zastupnik i već tada je formirana atmosfera genocida, kada on nije ni počeo – rekao je Dodik obraćajući se Salkiću.
- Mi treba da šutimo? Salkić je povrijeđen... Izvinjavam se svakom ko ima takvo iskustvo. Vi želite svakog od nas, ko nije ni rođen, ektiketirati da je genocidan narod. Neće to proći. Mi vas ničim ne vrijeđamo, svi koji su potraživani, presuđeni su, iako i o tome imam svoje mišljenje. Je li vama poznato ime Nasera Orića? Da ste imalo objektivni, govorili biste i o zločinima vašeg naroda – kazao je Dodik.
Naveo je kako "sve analize govore da je jednak procenat stradalih Bošnjaka i Srba i Hrvata u proteklom ratu".
- A osnovna pretpostavka genocida je da jedna etnička grupa ima namjeru da biološki eliminiše drugu grupu. Gdje je bila namjera? Kako je moguće da se tada odvoje žene i djeca i pošalju se prema Tuzli ili drugim mjestima. Navedite mi ime stradalog Bošnjaka u samoj Srebrenici, stradali su oni koji su se probijali – rekao je i dodao:
- Ovo nije pokušaj da se svađamo sa bošnjačkim narodom. Presude postoje, ali ne prihvatamo da dajete etiketu srpskom narodu u cjelini.
Naveo je i kako je više stradalo Srba od "muslimanskih snaga" u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici.
- Nije stradalo 8.000, to ste navukli – kazao je Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.