open-navfaktor-logo
search
Ponovljen postupak
Saobraćajna škola Tuzla: Bivši SBB-ovci ponovo osuđeni zbog zapošljavanja žene bivšeg stranačkog šefa
Općinski sud u Tuzli je u ponovnom krivičnom postupku donio osuđujuću presudu Jasenku Smajiću, Omeru Delaliću i Adisi Mehić iz Tuzle, kojom su optuženi oglašeni krivim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Općinskog suda Tuzla.
06.03.2024. u 15:04
get url
text

Podsjećamo, osuđenima je pored zaposlenja u Saobraćajnoj školi, zajedničko i to što su u vrijeme počinjenja krivičnog djela bili članovi Saveza za bolju budućnost (SBB). Njihova stranačka opredjeljenost u ovom slučaju je veoma važna jer su Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, bili članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u Saobraćajnoj školi, a posao je dobila Amela Hamzić, supruga tadašnjeg predsjednika SBB-a Tuzla Nedžada Hamzića. Hamzić je u međuvremenu izbačen iz SBB-a, a s njim je iz stranke otišao i osuđeni Omer Delalić, koji je još vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla.

Iz Općinskog suda navode da je Jasenku Smajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci. Određena mu je i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnost direktora u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u trajanju od pet godina, od dana pravosnažnosti presude.

Omeru Delaliću i Adisi Mehić izrečena je uvjetna kazna zatvora od po šest mjeseci, s tim da se ta kazna neće izvršiti, ako imenovani za vrijeme od dvije godine, po pravosnažnosti presude ne učine novo krivično djelo. Određena im je i sigurnosna mjera zabrane učestvovanja u komisijama za intervjue u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u trajanju od tri godine, od dana pravosnažnosti presude.

- Oni su oglašeni krivim što su dana 31. augusta 2018.godine u Tuzli, radeći kao uposlenici Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli i to Jasenko Smajić kao direktor, a Omer Delalić i Adisa Mehić kao profesori te zajedno kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u školi, ovlašteni da temeljem odluke o imenovanju komisije od 28. novembra 2017. godine provedu intervju u postupku zapošljavanja u školi kao i da izvrše bodovanje kandidata po osnovu takvog intervjua, a sve u skladu s odredbama Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku za zapošljavanje u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK, postupili suprotno svojim ovlaštenjima u namjeri da jednoj kandidatkinji pribave korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme za navedenu poziciju - navode iz Općinskog suda Tuzla.

Naime, oni obavljajući konkursnu proceduru nisu proveli razgovor sa ostalim kandidatima, a u Zapisnik sa intervjua je lažno prikazano da su kandidatima na tom intervjuu postavili po tri stručna pitanja, iako su znali i bili svjesni da to nije bio slučaj, niti su kratko obrazložili dodijeljeni broj bodova, na koji način su kandidatkinjama koje sve imaju završenu VSS dodijelili bodove u razmjeru od 1,5-2,5 boda dok su kandidatkinji koja ima završenu srednju stručnu spremu dodijeli maksimalna tri boda, čime su teže povrijedili prava ostalih kandidatkinja jer su ih onemogućili da ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri i na koji način su jednu kandidatkinju stavili u povoljniji položaj na rang-listi kandidata.

Temeljem te liste je dana 5. septembra 2018. godine direktor škole donio odluku o prijemu kandidata u radni odnos kao saradnika za ekonomsko-finansijske poslove na puno i neodređeno radno vrijeme, pribavivši joj na taj način korist u vidu zasnivanja radnog odnosa i prava iz radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i da će nakon prijema otpravka presude stranke imati pravo na žalbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.