open-navfaktor-logo
search
Reagirali na izjave
Saopćenje Sindikata: Sramotno je od ministra Vranića da stalno vrši pritisak na KCUS
Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog svih izjava ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića upućenih na račun rada i funkcioniranje KCUS-a Sarajevo.
04.02.2022. u 17:02
get url
text

- Trenutno ministar zdravstva KS pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u iako zna koliko i kako se radi na KCUS-u. Iznošenjem neistina izaziva huškanje građanstva prema KCUS-u, što ministar konstantno radi u Vladi KS. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a nije u fokusu javnosti i pod političko medijskim nasrtajima kao KCUS. Na ovaj način ministar umjesto da rješava probleme oko potpisivanja kolektivnog ugovora i prava uposlenika u zdravstvu na nivou KS, želi kazniti posebno uposlenike KCUS-a za predan rad i uspjehe koji su ostvareni - navode iz Sindikata KCUS-a.

Ministar, kako dodaju iz ovog sindikata, odlično zna da su se uposlenici KCUS-a hrabro nosili i borili sa Covid-19 pandemijom od samog početka i da se istovremeno najtežim bolesnicima uvijek pružala potrebna zdravstvena usluga. Stoga je, ističu iz sindikata, sramotno od ministra da stalno vrši pritisak na KCUS iznošenjem neistina i time bespotrebno obmanjuje javnost.

Iz ovog sindikata dodaju da na KCUS-u kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama, svi uposlenici mogu da biraju da li će da ostanu i rade ili da odu u neku drugu zdravstvenu ustanovu, tako da odlazak četiri doktora ne umanjuje vrijednost rada KCUS-a, niti umanjuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

- Ministar u svojim izjavama za pojedine medije iznosi neistine o statusu i radu Interventne kardiologije, te navodi da u ovome trenutku na KCUS-u nema interventnog kardiologa i da se praktično ne može više obezbjediti hitna kateterizacija - stoji u saopćenju.

Sindikat KCUS-a navodi da u ovome momentu na KCUS-u odnosno Interventnoj kardiologiji radi pet vrsnih interventnih kardiologa. Napominju da na Interventnoj kardiologiji rade još dva kardiologa koji se edukuju i koji bi u narednoj godini dana trebali položiti specijalistički ispit, te samostalno početi raditi kao interventni kardiolozi.

Sindikat KCUS-a je strogo osudio plasiranje neistina od određenih medija da je dr Mesud Jamaković, interventni kardiolog na dužem bolovanju, jer je on trenutno na godišnjem odmoru, kao i još jedan ljekar. I sa korištenjem godišnjih odmora Interventna kardiologija nesmetano funkcionira.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Vranić iznosi neistine, KCUS ima dovoljno interventnih kardiologa, vaskularnih hirurga...

Sindikat KCUS-a podsjeća ministra zdravstva KS Harisa Vranića da je Interventna kardiologija uvijek mogla obezbjediti „zlatni sat“ koji je nesmetano funkcionisao i prije 2016. godine, kad su na Interventnoj kardiologiji radila samo dva interventna kardiologa, a u periodu kada je i on sam bio uposlenik KCUS-a.

-S toga ne vidimo problem u funkcioniranju Interventne kardiologije s pet vrsnih interventnih kardiologa. Na kraju apelujemo da ministar Vranić što manje dezavuiše javnost iznošenjem neistina o radu KCUS-a i što prije organizuje sastanak pregovaračkih timova Vlade KS i reprezentativnog Sindikata i potpiše kolektivni ugovor kako bi se popravio status uposlenih u zdravstvu KS - saopćilo je Predsjedništvo Sindikata KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.