open-navfaktor-logo
search
Spor na entitetskoj liniji
Sarajevo: Investitor kaže da su papiri uredni, može li načelnik Efendić zaustaviti gradnju
Stanovnici Gandijeve ulice u sarajevskom naselju Dobrinja pobunili su se zbog izgradnje zgrade na entitetskoj liniji i traže pomoć od Općine Novi Grad i tvrde da im je oteto 30 parking mjesta.
08.06.2020. u 17:23
get url
text

Pokušali smo dobiti izjavu od Alena Zorlaka, šefa Službe za urbanizam Općine Novi Grad, načelnika Semira Efendića, press Službe Općine, ali niko nije odgovarao na naše pozive.

Ipak, na svom Facebook profilu oglasio se načelnik Semir Efendić i poručio da je Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo uputilo zahtjev nadležnim drugostepenim organima za poništenje Rješenja tj. odobrenja za građenje Općine Istočna Ilidža kojim je odobrena izgradnja poslovno stambene zgrade na parkingu u ulici Gandijeva.

- Parking i sklonište su pripadajući objekti zgrade sa kojom su zajedno dobili upotrebnu dozvolu prilikom izgradnje naselja. Susjedna općina je prekrojila regulacioni plan bez upoznavanja stanara zgrade na čijem skloništu i parkingu žele izgraditi objekat. Iskoristit ćemo sve pravne i zakonske mogućnosti da ovaj pokušaj uzurpiranja objekata zaustavimo. Iako se iz susjedne općine taj potez pokušava opravdati teritorijalnom nadležnošću, radi se ipak o objektima, a ne o slobodnom zemljištu, a objekti su pripadajuća infrastruktura stambenog objekta koji egzistira više od 30 godina, i pripadaju prije svega stanarima zgrade u ulici Gandijeva - piše načelnik Efendić.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo nije bio upoznat sa izgradnjom navedenog objekta, niti je dao saglasnost.

- Imamo saznanja da je po zahtjevu stanara zgrade pokrenut postupak pred Službom za inspekcijske poslove Općine Novi Grad Sarajevo – kazali su za Faktor iz Zavoda za izgradnju KS.

Investitor NPL Project d.o.o. Istočno Sarajevo počeo je sa pripremnim radovima za izgradnju zgrade i kazali su nam da imaju sve potrebne dozvole za izgradnju.

- Svi stanari Gandijeve ulice mogu vidjeti papire koje smo dobili za izgradnju zgrade od Općine Istočna Ilidža. To je općinska zemlja i može se graditi. Naša firma je kupila zemljište i dobili smo legalno građevinsku dozvolu. Nama nije jasno u čemu je problem i zauzeli smo 16 parking mjesta i to je općinska zemlja i ne pripada stanarima Gandijeve ulice. Kada se završi izgradnja zgrade, mi ćemo vratiti zauzetih 16 parking mjesta i nismo zauzeli 30 kako neki tvrde – izjavila je za Faktor Tamara Ubiparipović iz NPL Project d.o.o. Istočno Sarajevo.

Stanovnici Gandijeve ulice kazali su nam da neće skloniti svoja vozila sa zauzetog parkinga i čekaju pojašnjenja od odgovornih u Općini Novi Grad i Kantonu Sarajevo.

Izvođač radova je EHTA-R d.o.o. Derventa, dok je projektant NVB Family d.o.o. Derventa, piše na postavljenoj tabli na gradilištu.

Završetak radova je planiran do 31. decembra 2021. godine. Zgrada se sastoji od suterana, etaže i osam spratova. Suteren je zatvoreni parking, na osnovnoj etaži će biti smješteni poslovni prostori, dok će na osam spratova biti 80 stanova, kazali su iz firme NPL.

Stanovnici Gandijeve ulice od petka dežuraju na parkingu. Poručuju da neće mirno gledati izgradnju zgrade na liniji između dva entiteta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.