open-navfaktor-logo
search
Turizam
Sarajevo: Tunel spasa do sredine marta zabilježio šest hiljada posjeta
Restrikcije i epidemiološke mjere donesene zbog pandemije koronavirusa odrazile su se i na turistički sektor, pa i broj posjeta Tunelu spasa.
25.03.2022. u 10:14
get url
text

Unatoč cjelokupnoj situaciji, Tunel spasa je u 2021. godini ostvario više od 50.000 posjeta turista iz svih dijelova svijeta. 

- Trend posjećenosti Spomeničkom kompleksu Tunel D-B nastavio se i u 2022. godini, tako da je do sredine marta zabilježeno više od 6.000 posjeta - kazala je Feni Selma Fišeković, stručna saradnica za odnose s javnošću JU Fond Memorijala KS, koji upravlja Spomeničkim kompleksom Tunel D-B od 2012. godine. 

Ona je istakla da se Tunel spasa tokom godina, zahvaljujući ulaganjima, postavkama i jedinstvenoj priči koju prezentiraju edukovani uposlenici, profilirao u nezaobilaznu turističku destinaciju, ujedno i najposjećeniju u Kantonu Sarajevo, stoga je i zainteresovanost za posjetu Tunelu spasa svake godine u porastu.  

Muzejska postavka, fotografije i video zapisi

Fišeković navodi kako od početka pandemije najveći broj posjetilaca dolazi iz regije, mada je bilo turista i iz udaljenih zemalja, iako ne u broju na koji su navikli.

- Zainteresovanost domaćih posjetitelja se vremenom povećava, tako da i ove godine bilježimo veći broj posjeta domaćih turista - kazala je.

Prema njenim riječima, prilikom posjete Tunelu spasa, u sklopu Spomeničkog kompleksa posjetitelji dobiju informacije o opsadi Sarajeva kroz mape, fotografije i dio muzejske postavke posvećene preživljavanju građana Sarajeva.

- U posebnim salama dostupan je i video materijal koji prikazuje dokumentarne isječke granatiranja i svakodnevnog života Sarajlija tokom opsade 1992. - 1995. Veći dio Kompleksa posvećen je ideji, realizaciji i funkcionisanju Objekta D-B poznatijeg kao Tunel spasa. Kroz posebnu muzejsku postavku, fotografije i video zapise stavlja se akcenat na značaj Tunela za opstanak Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Poseban segment i jedinstveno iskustvo posjetiteljima predstavlja prolazak kroz autentičnih 25 metara Tunela koliko je sačuvano i dostupno za prolazak - naglasila je Fišeković.

Budući da će se ove godine navršiti 30 godina od početka opsade Sarajeva, JU "Fond Memorijala KS" će biti jedan od partnera Programa obilježavanja 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva koji organizira Vlada Kantona Sarajevo.

- Tim povodom, biće upriličeni posebni Dani otvorenih vrata i ulaz u Tunel spasa biće besplatan za sve građane Bosne i Hercegovine u periodu od 4. do 11. aprila. Na ovaj način želimo podići svijest o značaju Tunela spasa za preživljavanje i opstanak Sarajeva u najtežim trenucima postojanja grada i pružiti priliku svim građanima naše domovine da besplatno posjete ovaj jedinstveni objekat - kazala je Fišeković.

Kako je dodala, Projekt Dani otvorenih vrata jedan je od najznačajnijih projekata JU "Fond Memorijala KS" koji se zbog nepredvidljive epidemiološke situacije i različitih mjera koje su bile na snazi ne realizuje u istom obimu, kao i u prethodnom periodu.

- Ove godine Dani otvorenih vrata nisu određeni fiksnim datumima zbog već navedenih razloga, već je ostavljena mogućnost da se održe historijski časovi učenicima škola koje same iskažu interes za posjetu i obrate nam se tim povodom. Evidentno je interesovanje odgojno-obrazovnih ustanova za posjetu Tunelu, tako da smo do sada već održali veliki broj edukativnih predavanja, te i za naredni period imamo najavljene organizovane posjete učenika kojima se posebno prilagođavamo - pojasnila je Fišeković.

Prošireno izdanje monografije

Govoreći o aktivnostima vezanim za Tunel spasa, a koje su planirane za tekuću godinu, kazala je kako je planirano svečano otvaranje dodatnih 100 metara rekonstruisane tunelske cijevi u aprilu, tačnije 7. aprila, gdje će posjetiteljima biti dostupan i novi dio muzejske postavke.

Ove godine, 31. jula bit će obilježena i 29. godišnjica prokopavanja Tunela, a predviđeno je i unapređenje muzejskih postavki, štampanje drugog proširenog izdanja monografije "Tunel spasa“, kao i produciranje dokumentarnog filma o Tunelu spasa.

- U Spomeničkom kompleksu Tunel D-B planirano je i održavanje historijskih časova o odbrambeno-oslobodilačkom ratu, opsadi Sarajeva i značaju Tunela spasa. Rad sa svim osnovnim i srednjim školama iz Bosne i Hercegovine i inostranstva koje pokažu interes za posjetu Tunelu spasa bit će dostupan i online, pa je planirano snimanje materijala za potrebe ovog dijela aktivnosti, kao i organizacija termina i načina prezentacije. Po prvi put planirano je i održavanje Online zimske škole Fonda Memorijala za dijasporu u sklopu koje će biti moguće virtuelno posjetiti Tunel spasa. Virtuelne posjete imaju za cilj predstavljanje dostupnog edukativnog sadržaja, a učesnicima će biti omogućeno postavljanje pitanja na koja će odgovarati stručno osoblje Fonda Memorijala - kazala je u razgovoru za Fenu stručna saradnica za odnose s javnošću JU "Fond Memorijala KS" Selma Fišeković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.