open-navfaktor-logo
search
Porazni podaci
Sarajevska policija za pet dana iz saobraćaja isključila 83 pijana vozača
Zbog upravljanja automobilom pod dejstvom alkohola od 1. do 6. juna sarajevska policija iz saobraćaja je isključila 83 vozača!
06.06.2023. u 17:30
get url
text

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nisu odgovorili na naše pitanje da li se vozačima pod dejstvom alkohola može bar privremeno oduzeti automobil.

Pijani vozači ne predstavljaju samo opasnost za sebe, već i za sve one koje prevoze u svom vozilu, kao i za sve druge vozače i učesnike u saobraćaju.

U praksi kada policija utvrdi da je vozač pod dejstvom alkohola, on više ne može upravljati automobilom. Ukoliko je utvrđeno da vozač ima više, 1,5 promila alkohola u krvi, policija ga vodi na otrežnjenje. Ako je u automobilu bio neko ko ima vozačku dozvolu, on preuzima upravljanje autom da ne bi ostao na ulici. Ako se baš niko ne nađe da ukloni auto sa ulice, onda to mora učiniti policajac, ali se vozilo ne oduzima ni privremeno.

Vozaču pod dejstvom alkohola u Zenici privremeno se može oduzeti automobil pa čak i trajno ako to kasnije odredi Sud. Zašto se ista mjera ne može primijeniti u Kantonu Sarajevo, ostaje nejasno. Zenica i Sarajevo nalaze se u istom entitetu, radi se po istom Zakonu o saobraćaju u BiH koji važi za sve, pa jedni oduzimaju bar privremeno vozila kada se njime upravlja u alkoholisanom stanju, a drugi to (ne) mogu!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.