open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Šarović: Sa novim zakonom o VSTV-u RS-a novi haos i manipulacija režima; Nešić: Zbrda-zdola zakon
U historiji Narodne skupštine RS-a još je nezabilježeno da je donijet zakon koji će stupiti na snagu 'za godinu i nakon izbora', rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.
08.02.2022. u 10:44
get url
text

- Režim u RS-u nema iskrenu namjeru da vrati bilo koju nadležnost, nego isključivo igra predizborne igrice što pokazuje i Zakon o VSTV-u RS-a koji predlažu a koji stupa na snagu, možete li zamisliti, poslije - godinu dana! - prokomentarisao je Nacrt Zakona o VSTV-u RS-a koji će se naći pred zastupnicima.

- Godinama slušamo, i tu se svi slažemo, da način organizacije i funkcionisanja VSTV-a nije dobar. I onda nam režim kaže da neće dirati taj VSTV na nivou Bosne i Hercegovine nego će napraviti još jedan isti takav, jednako loše organizovan i nefunkcionalan, na nivou RS-a. Pričaju o povratu nadležnosti, a ostavljaju i VSTV na nivou BiH, kao i Sud BiH i Tužilaštvo BiH - dodao je Šarović.

Predizborna prašina u oči

On navodi da se ovim zakonom ne mijenja Zakon o VSTV-u na nivou BiH, te da očekuje da predlagači odgovore:

- Šta ćemo kada VSTV na nivou BiH imenuje sudije i tužioce u RS-u, jer im je to posao po postojećem zakonu, a imenuje ih i novoosnovani VSTV RS-a? Ovakva nerješena situacija liči na totalnu konfuziju i haos a predlagači ovog zakona to vjerovatno i žele.

Šarović objašnjava da vlast ne kaže ništa da li na teritoriji RS-a i dalje važi Zakon o VSTV-u BiH i pokušava bacati predizbornu prašinu u oči, vodeći čitavu RS u pravnu anarhiju i nesigurnost.

- Princip im je – hajde da zakotrljamo ovu temu prije izbora, ne bi li dobili koji glas, a nakon izbora ćemo vidjeti kako se izvući iz svega. Nema ovdje ni plana, ni strategije ni vizije ni odgovornosti prema RS-u. Postoje samo njihovi lični interesi i strah od gubitka vlasti koji ih tjera da naš narod i RS uvlače u krizu, a onda podviju rep i povuku se nazad, bez ikakvog rješenja, što smo već vidjeli na primjeru zakona koji je nametnuo Valentin Inzko - zaključio je Šarović, saopćio je SDS.

Zakon o VSTV-u RS-a komentarisao je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

- Kako je krenula, očekujem da vlast u RS-u počne donositi zakone koji će početi važiti 2100. godine. Njihov Nacrt Zakona o VSTV-u nije ništa drugo do još jedan pokušaj predizborne obmane građana RS-a - ocijenio je on.

Nema povrata, nego se dijele nadležnosti

- Prije svega, u tom zakonu nema nikakvog povrata nadležnosti, nego se njim dijele nadležnosti između RS-a i BiH. I dalje ostaje VSTV na nivou BiH i pravosuđe na nivou BiH, s tim da se formira i VSTV koji će birati sudije i tužioce u RS-u. I sve to ćemo raditi možda za godinu dana - smatra Nešić.

Ističe da je zanimljivo da od vlasti u RS-u godinama slušamo kritike na račun sastava VSTV, a onda taj "frankeštajnski sistem" preslikavaju u RS.

- Zar nisu govorili da advokati nemaju šta da rade u VSTV-u, a sad opet predlažu da jedan član VSTV-a bude advokat!? Zar nisu govorili da treba razdvojiti Visoko sudsko i Visoko tužilačko vijeće, ali opet ostaju spojeni - podsjeća Nešić.

Zbrda-zdola napisan zakon, zaključuje, dokaz je da vlast u RS-u ne radi smišljeno i na duge staze, nego se bavi isključivo bacanjem predizborne prašine u oči.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.