open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Saslušan prvi svjedok na suđenju Milomiru Savčiću za genocid u Srebrenici
Saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je kazao kako optuženog Milomira Savčića nije viđao od 13. do 16. jula, počelo je suđenje za genocid u Srebrenici.
28.09.2020. u 15:33
get url
text

Aleksandar Lučić, svjedok Državnog tužilaštva koji je tokom jula 1995. godine bio pomoćnik komandanta Vojne policije u bataljonu za moralna i vjerska pitanja pri 65. motorizovanoj brigadi, ispričao je kako je tokom jula 1995. godine Milomir Savčić bio potpukovnik ove brigade.

Svjedok je izjavio kako je od početka jula 1995. godine bio pridodat Sarajevsko-romanijskom korpusu na području Trnova, te da se "negdje 10., 11. jula" vratio u Kasabu, gdje je bilo sjedište bataljona Vojne policije.

- Bili smo smješteni u osnovnoj školi u Novoj Kasabi, to je bila kasarna, tu se hrana spremala. Bila je i jedna kuća s desne strane, tu su automehaničari popravljali aute, a bio je i vojnički pritvor - rekao je Lučić.

Kako je ispričao Lučić, prva saznanja o Srebrenici dobio je 12. jula uvečer od komandanta, kada je rečeno da će doći grupa iz Srebrenice i da je naređeno da osoba prezimena Rajić ode pred njih, ali kako je "poslije komandant dobio informaciju da su to stotine ljudi, vratio ga je".

- Vojnici su doveli desetak zarobljenih Bošnjaka oko sedam-osam sati, nakon čega su smješteni u vojnički pritvor - kazao je svjedok, dodavši kako su zarobljenici bili Bošnjaci, te kako je komandant "Malinić" naredio da se ne smiju tući niti maltretirati, te da im se dâ voda.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo presretnuti razgovor od 13. jula 1995. godine, za koji je ranije potvrdio istinitost, te tražilo da ispriča detalje tog razgovora. Kako je svjedok rekao, razgovarao je s "nečelnikom bezbjednosti Bearom", koji je pitao: "Koliko je ljudi kod nas, koliko je na stadionu?", na što mu je svjedok odgovorio kako je oko 20 bilo u pritvoru, a oko 400-500 na stadionu, nakon čega je, izlazeći iz prostorije, telefon predao "Maliniću".

Kako je kazao, "Malinić" mu je kasnije naredio da se zarobljenici premjeste u Kasabu.

- Za zarobljenike na stadionu sam saznao vezom preko 'motorole', a kasnije smo Malinić i ja otišli na stadion - rekao je Lučić, dodavši kako je na kraju bilo od 800 do 1.000 zarobljenika.

- Na igralištu sam vidio zarobljene ljude, naše obezbjeđenje, bio je BOV [borbeno oklopno vozilo], te medicinska ekipa s doktorima - ispričao je Lučić i dodao kako su zarobljenici sjedili na igralištu, poredani u grupe, dok ih je popisivao vodnik.

Kako je Lučić ispričao, dok je bio na igralištu, iz Glavnog štaba je došao Ratko Mladić s pratnjom, nakon čega je održao govor zarobljenicima.

- Održao je govor, rekavši kako im garantuje sigurnost, da će biti razmijenjeni, da priča sa Alijom - izjavio je Lučić, dodavši kako je nakon Mladićevog odlaska bilo naređeno da se zarobljenici autobusima i kamionima prevezu za Batković.

Prije polaska je, kako je kazao svjedok, došao "Beara" i rekao da se ide za njim.

- Bilo je 15-20 kamiona i autobusa, i svi su zarobljenici ukrcani. Išli smo za 'Bearom' i kad smo došli do Konjević-Polja, tu smo skrenuli desno - ispričao je, dodavši kako mu je to bilo čudno jer je to put za Bratunac, u kome su zarobljenici kasnije i ostali.

Lučić se, kako je kazao, vratio u Kasabu, te za stanje zarobljenika nije znao dok u medijima nije čuo da su pobijeni. Kako je rekao, pretpostavlja da je komandant Savčić 13. jula bio na rejonu Žepe, te da ne zna zašto. Savčić se optužnicom tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na pitanje branioca Miodraga Stojanovića da li pratnju konvoja nakon govora Mladića smatra naredbom, svjedok je kazao da smatra, napomenuvši kako nije primio naređenje Savčića, te da nije ni znao gdje je. Kako je Lučić rekao, nije znao da li je Savčić imao bilo kakvu vezu s 65. motorizovanim pukom, te da ga 13., 14., 15. i 16. jula nije vidio.

- Savčić je bio korektan, profesionalac. Nisam dobio naređenje koje se kosilo s propisima da izvršim - kazao je Lučić opisujući Savčića kao starješinu.

Na pitanje optuženog Savčića gdje se po načelima komandant jedinica nalazi, svjedok je odgovorio kako se nalazi ondje gdje je glavnina snaga. Nastavak suđenja zakazan je za 12. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.