open-navfaktor-logo
search
Parlamentarna skupština
Sastanak u Sarajevu: Mogu li lideri "Trojke", SNSD-a i HDZ-a otvoriti pregovore BiH sa EU-om?
Delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou stigle su u zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bi pokušali postići dogovor o zakonima neophodnim za dobijanje datuma za počinjanje pregovora sa Evropskom unijom. Sastanak je zvanično zakazan za 15 sati.
08.02.2024. u 14:35
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić uoči sastanka vladajuće koalicije: U martu će se vidjeti koliko smo bili uspješni

Ako je suditi po izjavama stranačkih lidera, teško da će naći zajednički jezik, jer svi oni imaju svoje uvjete. Uvjet naravno ima i Evropska unija, ako Bosna i Hercegovina želi da u martu na sjednici Evropskog vijeća dobije zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora sa EU-om. 

- Martovska sjednica Evropskog vijeća je izuzetno važna za BiH. Kakav će biti ishod, ja ne mogu reći u ovom trenutku, niti mi je poznato. Znamo koje su zadaće. To je prije svega početak pregovora s FRONTEX-om, usvajanje zakonodavstva, tu posebno ističemo zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Ja to zovem jedan plus tri uvjeta. Spomenula sam izbore, potrebno je obaviti pripreme kako bismo imali adekvatan izborni proces. Bila sam direktni učesnik pregovora oko izbornog zakona u Neumu. Svi vrlo dobro znaju šta se treba uraditi u smislu unapređenja izbornog procesa - kazala je jučer generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

{$galerijaFotografija}

Eichhorst se nakon razgovora u Sarajevu zaputila u Banja Luku, gdje se danas sastala sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. 

- Vrlo je važno da datum pregovora bude određen i da to ne bude samo generalna odluka o pregovorima, već da početkom pregovora BiH mora dobiti puni suverenitet u svom djelovanju i da domaće institucije i izabrani politički predstavnici su jedini relevantni za donošenje odluka. Trenutno s OHR-om i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH to nije moguće - potcrtao je Dodik. 

Šef Naroda i pravde Elmedin Konaković pozvao je koalicione partnere da se bez odlaganja prihvate sva tri zakona koja traži EU. Niti jednom riječi više ne spominje sastanak u Laktašima niti dogovor koji je tamo postignut. Posebno ne, nakon što je pomoćnik državnog sekretara SAD-a James O'Brien iskritikovao sporazum ispisan na imanju u Bakincima.

VEZANI TEKST - Eichhorst: Tri zakona i pregovori s FRONTEX-om glavne zadaće BiH

Na dogovor i usvajanje ova tri zakona pozvao je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Međutim, Čović je poručio da se treba implementirati i ono što je dogovoreno u Laktašima. Tu je mislio prije svega na novi izborni zakon koji bi omogućio da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva BiH. Naglasio je da politička nadmudrivanja treba ostaviti po strani jer je pred BiH historijska šansa na putu ka EU.

Kao i Čović, tako i Milorad Dodik, lider SNSD-a ima svoje uvjete. Poručio je da bez odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH neće biti ni evropskih zakona. O odlasku stranih sudija uopće ne žele da razgovaraju NiP, SDP i Naša stranka. 

A da od današnjeg sastanka ne treba puno očekivati nagovijestio je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. 

- Ne može svaki razgovor završiti konačnim dogovorom ili potpisanim sporazumom. Ali se nadam da smo svakim razgovorom bliži dogovoru. Nemojte ocjenjivati pojedinačne korake, ocjenjujete ono što postignemo ili ne postignemo. Dogovor je još teže postići u okrilju populizma koji je skoro potpuno poklopio političku scenu - poručio je on. 

DSC_8007.JPG
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.