open-navfaktor-logo
search
Nakon posjete
Sattlerova briga za opoziciju u TK: Radi li se u Tuzli na sarajevskom scenariju?
Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini veoma je zainteresirana za položaj opozicije u Tuzlanskom kantonu, barem sudeći po pitanju: "A gdje je opozicija", koje je jučer na sastanku s kantonalnim premijerom i rukovodstvom Skupštine TK uputio specijalni predstavnik Evrospke unije u BiH Johann Sattler.
08.03.2024. u 13:47
get url
text
Detalj sa sastanka
Detalj sa sastanka

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kaže da je osoblje Evropske delegacije pravilo protokol za taj sastanak na kojem je Sattler izgovorio tu poruku, te da je u tom protokolu jasno naznačeno ko će doći na koji sastanak.

Protokol sastanka

- Ja sam rekao da ostali zastupnici, pozicije i opozicije, čekaju u susjednoj sali. Rukovodstvo Skupštine TK čine predstavnici vladajućih stranaka, SDA i DF-a, premijer je iz SDA i tu nije ništa nepoznato. Radili smo po protokolu i po dogovoru.

U Plavoj sali BKC-a Tuzla bio je sastanak na temu evropskih integracija na koji su bili pozvani svi zastupnici, svi članovi Vlade TK, predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije te stručne službe Skupštine i Vlade TK. Mi smo ih sve pozvali kako je i dogovoreno - pojašnjava Vujović.

On prilaže i e-mail od predstavnika Delegacije EU-a iz kojeg se vidi da je poimence nabrojano ko će sve biti na sastanku u 9 sati, a upravo tada je ambasador Sattler uputio sporno pitanje.

Također, prilaže i e-mail Stručne službe Skupštine TK u kojem se vidi da je su na sastanak u 10 sati pozvani svi zastupnici u Skupštini TK.

{$galerijaFotografija}

- Ovo je samo jedan u nizu sličnih skupova koje je organizirala Delegacija EU-a. Oni su odabrali mjesto održavanja i kreirali protokol. Zbog toga nije bilo posjete Skupštini TK, a ni Vladi, nego je mjesto dešavanja bio BKC Tuzla - navodi Vujović.

Sattlerovo pitanje na sastanku u Tuzli iskoristio je SDP TK, koji je u svom saopćenju vlast u TK optužio za "privatizaciju razgovora s delegacijom Evropske unije", iako su zastupnici ove stranke bili prisutni na sastanku u 10 sati, kao i zastupnici Naroda i pravde, Naše stranke i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Zanimljivo je da se tu nije pojavio predsjednik SDP-a TK Dževad Hadžić, ali je ipak optužio SDA i DF da su "htjeli izbjeći da šef Delegacije EU-a od predstavnika opozicije čuje istinu o tome kako se Vlada u TK, o nezakonitim imenovanjima, korupcijskim radnjama, opstruiranju tendera na UKC-u Tuzla, devastaciji javnih dobara i drugim nelegalnim radnjama".

Iako su zastupnice opozicionih stranaka izlazile za govornicu na sastanku s predstavnicima Delagacije EU-a, kako saznajemo, nisu spomenule UKC, nezakonita imenovanja, korupciju, devastaciju javnih dobara.

Sličnosti sa Sarajevom

Sve ovo jasno govori o ozračju koje se kreira kada je u pitanju Tuzlanski kanton, a taj proces nije u vezi samo sa skupštinskim klupama, nego obuhvata malo širu sliku.

Ambasador Sattler je posjetu Tuzlanskom kantonu iskoristio da otvori vodovod u Garadačcu, gdje je, vjerovatno sasvim slučajno, gradonačelnik Edis Dervišagić iz SDP-a.

Sattler i Dervišagić

Ova "briga" za opoziciju u TK neodoljivo podsjeća na "brigu" međunarodne zajednice za nekadašnju opoziciju u Kantonu Sarajevo, koja je već neko vrijeme vlast, a čine je stranke koje participiraju i u Skupštini TK. Sve dolazi u vrijeme kada je zastupnica SDA Zumra Begić odlučila da postane član Socijaldemokrata BiH i tako promijeni omjer zastupnika u Skupštini TK, koji sada iznosi 19:17 u korist većine koju čine SDA i DF.

Još jedna sličnost sa Sarajevom je i niz protesta koji su organizirani nakon ubistva Amre Kahrimanović, koje je 7. februara počinio policijski inspektor Elvis Ćustendil. Okupljanje građana koje je na početku bilo masovno, ne dovodeći u pitanje njihovu pozadinu, sigurno ne doprinosi povjerenju građana u vlast u TK. Na prvom i najmasovnijem protestu u Tuzli, obratio se i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, što je još jedan signal da događaji u Tuzli itekako idu tragom onih u Sarajevu.

Zbog svega navedenog, možda ćemo u skorije vrijeme dobiti odgovor na Sattlerovo pitanje "gdje je opozicija", posebno kada onaj koji pita, da ne budemo naivni, zna i gdje su i šta rade.

 

delegacija-eu-sastanak-1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.