open-navfaktor-logo
search
Dati podaci za četiri godine
Savjetnici ministara uz plaću dobili i hiljade KM za rad u komisijama, naknade imao i ministar
Najviše angažiranih u komisijama koje su plaćane bilo je u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.
AUTOR: M. R. S.
15.05.2024. u 07:46
get url
text
Po nekoliko hiljada konvertibilnih maraka godišnje dobijali su pojedini savjetnici i šefovi kabineta državnih ministara mimo redovnih primanja od nekoliko hiljada KM, na ime naknada za rad u komisijama, a ove naknade imao je i jedan ministar i njegov zamjenik.
Podaci o isplaćenim naknadama savjetnika, šefova kabineta i drugih koje članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imenuju na mandat, dakle bez konkursa, dostavljeni su Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kao odgovor na zastupničko pitanje Šemsudina Mehmedovića. Podaci su traženi za posljednje četiri godine, odnosno od početka 2020. do kraja 2023.
Prema podacima, nekoliko savjetnika bilo je angažovano u razne komisije, radne grupe... I oni su za taj rad dobili zajedno više od 31.000 KM. Nasuprot njima, bilo je i savjetnika koji za komisijski rad nisu dobijali naknade.
Najviše angažiranih u komisijama koje su plaćane bilo je u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.
U periodu kada je na čelu ovog ministarstva bio Josip Grubeša, njegov šef kabineta Ines Krtalić dobila je, prema dostavljenim podacima, 4.052 KM za rad u Komisiji za polaganje stručnog upravnog ispita u 2020. godini, u 2021. je dobila 3.627 KM, u 2022. 3.245 KM, a u 2023. godini 535 KM, odnosno dok nije imenovano novo Vijeće ministara BiH i imenovani savjetnici novih ministara. Za rad u istoj komisiji naknadu je imao i Grubešin savjetnik Mario Miočević, i to 4.258 KM u 2021, 4.826 KM u 2022. i 535 KM u 2023.
Dolaskom novog ministra Davora Bunoze u tu komisiju su imenovani i novi ljudi, i to šef kabineta ministra Bunoze Ivana Planinić-Zovko koja je u 2023. dobila 740 KM, te savjetnica ministra Martina Gudelj (368 KM).
Ministar Grubeša, kao i zamjenik ministra pravde Nezir Pivić također su imali naknade, po osnovu rada u Komisiji za pomilovanje osuđenih osoba, i to po 500 KM u 2020. godini, po 700 KM u 2021. godini, te u 2022. godini 400 KM za Grubešu i 368 KM za Pivića.
U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine naknade je imala Jelena Bukovac, savjetnica ministrice Ankice Gudeljević, koja je kao član Državne komisije za granice za rad u 2021. godini dobila dva puta po 1.605 KM, prvi put u 2022. i drugi put u 2023. Napisano je da je nakande dobila po usvajanju izvještaja o radu.
U ovom ministarstvu je bilo još savjetnika imenovaih u raznim komisijama, ali su radili bez naknada. Isti slučaj je, prema odgovorima, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, te u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i hercegovine.
Iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine je odgovoreno da savjetnici i drugi imenovani na mandat nisu učestvovali u radu komisija i tijela koja se finansiraju iz budžeta ovog ministarstva, a da nemaju podatke o isplaćenim naknadama njihovih zaposlenika koje se finasniraju iz budžeta drugih institucija.
Kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Amira Mašović, savjetnica tadašnjeg ministra Selme Cikotića, bila je član Komisije za izbor zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja te je za učešće u radu u 2020. dobila 337 KM naknade. Kao član Radne grupe za uspostavu finansijskog upravljanja i kontrole u Ministarstvu Mašović je također dobila 337 KM za 2020. godinu, dok je za rad u 2022. dobila 506 KM.
Za rad u 2020. godini 337 KM dobio je i Boris Ivanović, šef kabineta tadašnjeg zamjenika ministra Nedeljka Jovića, koji je također bio u Komisiji za izbor zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja. Ivanović je 506 KM dobio 2022. godine za rad u drugoj komisiji, onoj za izbor direktora Službe za poslove sa strancima.
Naknadu od 447 KM dobio je i Omar Kulenović, također savjetnik tadašnjeg ministra, kao član Komisije za izbor direktora i zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku u 2021. godini.
Za rad u drugim komisijama koje su također bile za izbor rukovodioca nije bilo naknada.
Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine bio je angažovan Danijel Nikolić, savjetnik tadašnjeg zamjenika ministra odbrane Mije Krešića. Nikolić je bio angažovan u Vijeće Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) u 2021. i u 2022. godini. Iz Ministarstva odbrane nisu mogli odgovoriti koliko je njemu isplaćeno na ime naknada za ovo članstvo jer nisu date iz budžeta Ministarstva. No poznato je da je naknada člana ovog vijeća iznosila 800 KM mjesečno.
Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odgovoreno je da nisu imali niti imaju savjetnika i drugih u komisijama.
Odgovori se čekaju još od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Poznato je, između ostalog, da je prošle godine u Vijeće BHANSA-e imenovana i šefica kabineta aktuelnog ministra Edina Forte Sanja Škuletić-Malagić.
Osnovna plaća savjetnika, bez minulog rada, iznosi nešto više od 2.100 KM, a šefa kabineta 2.700 KM. Na to ide topli obrok, prijevoz...
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.