open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
U Vijeću BHANSA-e šefice kabineta Nikšića i Forte, Amidžićev vjerni "pratilac" Kurteš...
AUTOR: M. R. S.
06.05.2024. u 21:46
get url
text
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o imenovanju članova Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), koja je objavljena u posljednjem broju Službenog lista Bosne i Hercegovine, prije tri dana.
Odluka je donesena na sjednici Vijeća ministara BiH 4. aprila. Ova odluka nije bila u predloženom dnevnom redu te sjednice niti je o njoj bilo govora u saopćenju nakon sjednice. Odluka je uvrštena u dnevni red na samoj sjednici, kada je obrazloženo da se radi o "integralnoj odluci, kojom se stavljaju van snage izvorna odluka kao i sve njene izmjene, a kojih je bilo u značajnom broju".
U Vijeće BHANSA-e imenovani su Sanja Škuletić-Malagić, šefica kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, i to kao predsjedavajuća, te Martin Pažin iz Ministarstva odbrane BiH i Marin Raspudić iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Njima četverogodišnji mandat, prema odluci, teče od 11. maja 2023., kada su i prvobitno imenovani.
Novi članovi Vijeća BHANSA-e, kojima četverogodišnji mandat teče od donošenja ove odluke, jesu Arijana Huseinović-Ajanović, direktorica Ureda premijera FBiH Nermina Nikšića, te Siniša Kurteš u ime Ministarstva finansija i trezora BiH na čijem je čelu Srđan Amidžić. Nije poznato da li je Kurteš savjetnik Amidžića s obzirom na to da web stranica Ministarstva "krije" podatke o savjetnicima, ali su ih mediji ranije dovodili i u poslovnu vezu.
Prema dostupnim podacima, Kurteš je profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, predsjednik Upravnog odbora Euros osiguranja Banja Luka, a bio je savjetnik gradonačelnika Banje Luke od 2016. do 2020, kada je Amidžić bio zamjenik gradonačelnika. 
Njih dvoje su zamijenili Edhema Bičakčića kao predstavnika Vlade FBiH, te Gorana Gajića, koji je bio savjetnik Amidžićevog prethodnika Zorana Tegeltije.
Član Vijeća BHANSA-e je i Dušica Vidaković kao predstavnik Vlade RS-a kojoj mandat, kako piše u novoj odluci, teče od 28. januara 2021.
Njima pripadaju i mjesečne naknade za rad, te naknade za troškove službenog putovanja.
Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je prošle godine predložio izmjene Zakona o BHANSA-i kojim bi rukovodstvu ove agencije, ali i članovima Vijeća bilo ukinuto ograničenje broja mandata na koje mogu biti imenovani. Po tome bi mogli obavljati funkcije i doživotno. To nije prošlo u bh. Parlamentu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.