open-navfaktor-logo
search
Politike susjeda
SBiH: "Trojka" vjerno služi od Laktaša do Zagreba, pa i kada njihovi "partneri" ponižavaju Predsjedništvo BiH
Od čuvenih sastanaka Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića u Karađorđevu kada su crtali karte i dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine prošlo je više od 30 godina, ali politike susjeda nisu se promijenile, saopćila je Stranka za Bosnu i Hercegovinu.
23.01.2024. u 13:28
get url
text

- Razlika između susreta u Karađorđevu i najnovijeg sastanka na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima kod Laktaša je u tome što sada politike podjele imaju svoje saradnike iz Sarajeva u likovima predsjednika stranaka tzv. Trojke. Osim što su spremni na takvo samoponiženje i poniženje države odlazeći na privatni ranč čovjeku kojem se nakon potvrđene optužnice sudi pred Sudom BiH za rušenje ustavnog poretka, trojkaši su pristali na ispunjavanje tridesetogodišnjih snova agresivnih politika susjeda koje na sve načine omalovažavaju institucije Bosne i Hercegovine, a protežiraju institucije entiteta, pojedinih kantona ili vjerskih zajednica - navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je potvrda tome i današnje omalovažavanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine od strane HDZ-ovog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je prilikom zvanične posjete našoj zemlji bojkotovao Predsjedništvo države kao njenu najvažniju instituciju.

VEZANI TEKST - Diplomatski skandal: Plenković ne poštuje institucije BiH, izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu

- Da apsurd bude veći, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prije nekoliko dana slavodobitno najavljuje kako mu premijer Hrvatske Plenković u Sarajevo "za ruku dovodi Ursulu fon der Lajen i premijera Holandije". Zaboravio je samo naglasiti da Plenković sve to radi u cilju stvaranja trećeg entiteta i rušenja Ustava BiH slično kao i njihov "strateški partner" Dodik, što je svojim izjavama potvrdio čak i visoki predstavnik Christian Schmidt t rekavši da Evropska unija (čitaj Hrvatska i Plenković) lobiraju protiv donošenja tehničkih izmjena izbornog zakona - istakli su te zaključili:

- Svemu tome sarajevska "Trojka" vjerno služi, od Laktaša do Zagreba, pa i kada njihovi "partneri" ponižavaju Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.