open-navfaktor-logo
search
Obraćanje u 17,30
Schmidt danas objavljuje nove odluke o deblokadi Federacije BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt danas u 17.30 sati objavit će nove odluke o deblokadi Federacije Bosne i Hercegovine.
27.04.2023. u 16:30
get url
text

Schmidt će ponovo iskoristiti bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade Federacije BiH.

Izvjesno je da će Schmidt proglasiti amandmane na Ustav Federacije BiH i da će prva odluka biti privremenog karaktera jer će se odnositi na aktuelnu situaciju, pošto federalna vlada nije formirana ni pola godine nakon izbora, a postojeća vlada je u tehničkom mandatu već četiri i po godine.

Kako je potvrđeno za N1 iz više diplomatskih izvora, opcija 2:1 koja bi značila da predsjednik i jedan potpredsjednik Federacije BiH imenuju mandatara za sastav Vlade FBiH i tako nadglasaju drugog potpredsjednika više nije u igri.

Pronađeno je alternativno rješenje u donošenju ad hoc mjere. Detalji će biti saopćeni odlukom koju će visoki predstavnik objaviti danas.

Druga intervencija visokog predstavnika, o kojoj još traje konačno usaglašavanje na najvišem nivou, a koja će također biti objavljena do kraja dana, bit će trajnog karaktera i odnosit će se na formiranje vlasti u Federaciji BiH nakon svih narednih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.