open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Minhenu
Schmidt: Euroatlantske integracije ključne za razvoj i napredak u BiH
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je tokom sudjelovanja na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.
19.02.2024. u 10:58
get url
text

- Visoki predstavnik Schmidt je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu euroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak kako u zemlji tako i u regionu - saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

Schmidt je učestvovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, sastao se i sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stuartom B. Munschom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

- Angažman usmjeren na euroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine. Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane - rekao je Schmidt.

On je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

- Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine - zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.