open-navfaktor-logo
search
Praktična demonstracija
Schmidt "glasao" u CIK-u
U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine danas je u saradnji s Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH održan treći dan otvorenih vrata "Promocija novih tehnologija u izbornom procesu" koji će trajati do 13. oktobra u terminima od 14 do 15 sati.
11.10.2023. u 17:58
get url
text

Trećeg dana "Otvorenih vrata" prisustvovale su delegacije Ureda visokog predstavnika i misije OSCE-a u BiH predvođene Christianom Schmidtom i ambasadorom Brianom Aggelerom, predstavnici akademske zajednice, profesori i učenici Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole, Srednje građevinsko-geodetske škole, Druge i Treće gimnazije, Gimnazije Obala, Medicinske škole, izabrani i imenovani članovi organa vlasti, predstavnici političkih stranaka, studenti, novinari i drugi zainteresirani pojedinci.

Prisutnima je, kako je saopćeno iz CIK-a, demonstrirana praktična primjena najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima, a odnosi se na automatsku identifikaciju birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listića, kao i brz transfer rezultata. Svi zainteresirani su imali priliku i da praktično isprobaju navedenu opremu.

I trećeg "Dana otvorenih vrata", kao i prethodna dva dana, zabilježeno je veliko interesovanje, posebno mladih za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu, saoćeno je iz CIK-a.     

- Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji. Važno je i neophodno nastaviti rad na tehničkim i organizacionim poboljšanjima biračkog procesa kako bi se unaprijedilo povjerenje građana u izborni proces - saopćeno je ovim povoidom iz OHR-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.