open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt: Oni koji negiraju genocid nanose bol cijelom čovječanstvu, lekcije Srebrenice se nikada ne smiju zaboraviti
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je danas na komemoraciji u Potočarima da se lekcije Srebrenice ne smiju zaboraviti.
11.07.2023. u 11:36
get url
text

- Na ovom mjestu prije 28 godina, međunarodna zajednica nije dala svoj doprinos pravdi, nije omogućila budućnost mladim naraštajima u ovoj zemlji. Današnji dan je prava prilika da obilježimo ono što se desilo, ali i okrenemo se ka budućnosti – poručio je između ostalog Schmidt.

Naglasio je kako mladi naraštaji moraju znati koje su posljedice srebreničkog genocida i šta je do njega dovelo.

- Oni koji negiraju i glorificiraju ratne zločine nanose bol ne samo porodicima stradalih nego i cijelom čovječanstvu. Pozivam domaće nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločina kako ne bi dalje produbljivali patnje preživljelih.

Moramo biti svjesni da će oni koji ugrožavaju mir itekako biti suočeni sa našom snažnom reakcijom, našim neprihvatanjem i konkretnim djelovanjem - poručio je, između ostalog, visoki predstavnik.

Podsjetio je i na inicijativu da 11. juli bude priznat službeno kao Dan žalosti.

- S time se apsolutno slažem. Ja znam šta u Njemačkoj znači kada obilježavamo Dan sjećanja na Holokaust. Pozivam cijelu međunarodnu zajednicu, Vijeće Evrope, Evropljane da pruže prodršku ovoj inicijativi tako da naredne godine kada budemo obilježavali godišnjicu da ovaj dan bude priznat kao Dan žalosti. Naša je dužnost da čuvamo naslijeđe Srebrenice - kazao je Schmidt.

Na kraju je upozorio na opasnosti negiranja genocida u Srebrenici, te pozvao da se procesuira negiranja genocida kako se ne bi dalje produbljivale patnje preživjelih i porodica žrtava.

- Imamo jasnu obavezu da moramo zaustaviti tenzije koje dovode u pitanje počinjene zločine. Pozivam nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca. Trebamo proširiti zakonske odredbe gdje počinioci ratnih zločina, osuđeni počinioci, ne mogu imati pravo da obnašaju javne funkcije - rekao je Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.