open-navfaktor-logo
search
Vruć krompir
Schmidt "otvara" nova 22 radna mjesta: Gdje u budžetu naći dodatnih milion KM za federalne delegate
Povećan je broj predstavnika i to je jednostavno pozitivna promjena, kazao je između ostaloga nedavno Gabriel Escobar, zamjenik podsekretara State Departmenta za Zapadni Balkan pravdajući odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima je nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH.
22.11.2022. u 07:41
get url
text

A broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH ovim je odlukama povećan sa 58 na 80. Istovremeno, Vijeće naroda RS-a ima 28 delegata.

Kako koji dan prolazi, tako se sve više uviđa da je Schmidt donio odluke lomeći preko koljena, jer je preskočio kao "ustavotvorac i zakonodavac" pojašnjenje gdje će se i kako iznaći potrebna finansijska sredstva za nova 22 radna mjesta.

U situacijama kada se predlažu izmjene zakona, ili predlažu amandmani, predlagač je dužan da navede pravni osnov za donošenje, da obrazloži i navede da li su za realizaciju predloženog potrebna finansijska sredstva, u kojem iznosu i odakle će se namaći.  

Schmidt je svojim odlukama vruć krompir prebacio u ruke novom sazivu federalne vlasti, ma ko je činio.

Tako je primjera radi, u prosjeku za jednog delegata koji se profesionalizira mjesečno potrebno oko 4.000 maraka. Pod uvjetom da se novih 22, ukoliko Ustavni sud BiH ne kaže da su Schmidtove odluke neustavne, profesionalizira to bi mjesečno iznosilo 88.000 maraka.

Na godišnjem nivou iz federalnog budžeta bilo bi potrebno osigurati oko milion maraka, odnosno za četiri godine mandata, oko četiri miliona maraka.

U tom bi slučaju Parlament Federacije BiH morao od Federalnog ministarstva finansija tražiti dodatna sredstva za potrebe Doma naroda BiH, a ovo bi ministarstvo potom moralo osigurati iz budžeta novac za "nova 22 radna mjesta".

Kao da Federaciji BiH nije dovoljno finansijskog opterećenja to što ima deset kantonalnih vlada i skupština, uz entitetsku vladu i parlament. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.