open-navfaktor-logo
search
Razgovori u Sarajevu
Schmidt sa Cvitanovićem i Ademovićem o integritetu izbornog procesa i političkim prilikama u zemlji
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt razgovarao je jučer sa predsjednikom HDZ 1990 Ilijom Cvitanovićem o aktualnim političkim prilikama u BiH. Kako je saopćeno iz OHR-a, Schmidt je ponovno naglasio značaj jačanja integriteta izbornog procesa, kao i da sva rješenja moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima slobodnih i fer izbora.
27.01.2024. u 14:28
get url
text

Osim sa Cvitanovićem, visoki predstavnik razgovarao je je i sa predsjedavajućim Doma naroda PSBiH Kemalom Ademovićem (Narod i pravda). Zahvalio je Ademoviću na informacijama o zakonodavnim procesima u vezi izborne reforme i drugim aktuelnim političkim prioritetima u BiH.

Krajem prošle godine Schmidt je izjavio da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koji se tiču izbornog integriteta u ovoj zemlji, ukoliko ih zakonodavci ne izglasaju u narednim danima.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu 19. decembra, Schmidt je uputio "posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese sama odluku".

- Apelujem na političke stranke da se učvrsti integritet izbornog procesa, i volio bih da domaći organi nađu rješenje. Ove sedmice to mora biti učinjeno, ukoliko se to ne uradi, ima jedna osoba koja ima tu nadležnost i koja ima ovlašćenje da donese takvu odluku - upozorio je.

Istakao da se radi na uvođenju elektronskog prebrojavanja glasova, uvođenju identifikacije birača putem otiska prsta ili drugim sredstvima, te je naglasio da se mora "restrukturirati lanac nadzora nad izbornim procesom".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.