open-navfaktor-logo
search
Procurilo pismo
Schmidt upozorava investitore da ne ulažu novac u RS
Njemački novinar Michael Martens koji radi kao dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga objavio je pismo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u kojem upozorava međunarodne investitore i banke u Republici Srpskoj koje razmišljaju da prihvate državnu imovinu kao garanciju za kredite da budu oprezni jer rizikuju gubitak investicija.
14.07.2023. u 14:52
get url
text

- Tako se OHR nada da će vladati Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a - prokomentarisao je Martens. 

On je dodao kako se još u aprilu prošle godine, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, njemački političar Christian Schmidt, obratio pismom raznim finansijskim i ekonomskim institucijama u BiH, upozoravajući ih.

Schmidt u pismu ističe kako je pokušaj RS-a da po zakonu zatraži državnu imovinu kao svoju je ništavan. Ukoliko bi se donio odgovarajući zakon, to bi "narušilo pravnu sigurnost i predvidivo poslovno i investiciono okruženje u Republici Srpskoj".

U pismu se dalje poziva poslovna zajednica u Bosni (i šire) "da bude svjesna i da se pridržava postojećih zakonskih propisa (...) prilikom planiranja ili poduzimanja investicija i drugih poslovnih aktivnosti u BiH, posebno u RS-u".

- To znači (...) izbjegavanje investicija ili bilo kakvih pravnih transakcija koje uključuju imovinu državne imovine (...) posebno u RS-u. Podržavanje dužnog opreza štiti vaš najbolji interes" i "najbolja je garancija (...) profitabilnih ulaganja u Republiku Srpsku... - nastavlja Schmidt.

Martens navodi kako je razgovarao sa raznim sagovornicima u BiH o tome tokom moje posljednje posjete.

- U Dejtonu nema odredbe o raspodjeli državne imovine, iako Dodik i njegovi savjetnici tvrde da je tada sve bilo riješeno. U idealnom slučaju bilo bi dobro da svi investitori kažu: Nećemo uložiti ni peni u RS dok se ovo ne riješi - rekao mu je jedan od sagovornika.

Kao primjeri za potencijalno rizična ulaganja navedeni su autoputevi, elektrane ili aerodromi Tuzla (ne u RS-u) i Banja Luka. Svaki investitor koji razmišlja da uloži novac na te aerodrome treba da bude svjestan opasnosti da će se taj novac izgubiti, rekao je jedan sagovornik.

Prema riječima jednog Martensovog sagovornika investitori počinju shvatati ozbiljnost situacije.

- Milorad Dodik prodaje državnu imovinu. Registrovao je i prodao već veliki dio. Sada kada je na stolu pitanje državne imovine, to mu postaje teško. Investitori možda postavljaju pitanja u vezi sa imovinom: Jeste li sigurni da je vaša? Mogu li ovdje graditi? - navode njegovi sagovornici.

Njemački novinar smatra i da se priprema određeni skup poteza.
 
- Da li Dodik treba da nastavi sa svojim prijetnjama secesijom, možda međunarodna zajednica ima neka iznenađenja za njega na lageru, posebno u vezi s njegovom ili određenim imanjima/računima njegovih rođaka izvan BiH. Nisam siguran da li je dobra ideja da OHR djeluje kao strašilo potencijalnih investitora u BiH, ali izgleda da je situacija takva - zaključuje Martens.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.