open-navfaktor-logo
search
Odluka danas
Schmidt vikao i lupao po stolu na sastanku sa bh. političarima: Nametnut će samo tehničke izmjene Izbornog zakona
Nakon sastanka predstavnika političkih stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom saopćeno je kako neće doći do nametanja izmjena političkog dijela Izbornog zakona, već samo tehničkih. Kako je rečeno, Schmidt će odluku donijeti danas.
27.07.2022. u 15:07
get url
text

- Saopćio nam je odluku kakvu smo i prije toga iskomunicirali. Mogu reći da je zadovoljstvo da se u ovom trenutku ne ide u nametanje nekih ekstremnih odluka koje su izazvale nemir u javnosti. Dakle, imat ćemo nametanje samo odluke koja se tiče integriteta izbornog procesa. Mi nismo vidjeli odluku iako je rečeno da je ona proslijeđena prema političkim partijama, ali nam je rečeno da nećemo doživjeti nikakvo iznenađenje - kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić.

Lider SDP-a dodaje da je evidentno da je OHR potrošio jako puno energije da dođe do određenih rješenja. 

- Ono što smatram negativnim je da na sastanku nisu bili pristuni oni koji su ključni krivci za ovo stanje kao predsjednici partija vladajućih SDA i HDZ-a. Smatram da i oni trebaju biti tu kada imamo priliku da razgovaramo i čujemo, ali i kada nam s pravom iz Ureda visokog predstavnika dijele neke lekcije - navodi Nikšić.

Također, on smatra da nije uredu da smo imali priliku čuti da je ovo što se radilo do sada bazirano na Mostarskom sporazumu.

VEZANI TEKST - Schmidt nameće tehničke izmjene Izbornog zakona, ostalo na čekanju?

Dalje ustupke nismo spremni praviti

- Za nas Mostarski sporazum nije uopće obavezujući. Zadnji ustupak koji smo napravili kada je u pitanju Mostarski sporazum je izglasavanje Izbornog zakona za Mostar koji je također loš, pokazalo se. Dalje ustupke nismo sprmeni praviti - poručuje lider SDP-a.

Nikšić poručuje da će učestvovati u u svim razgovorima, te da je najavljeno je da će OHR pratiti i ono što se dešava na političkoj sceni, kampanju, govor mržnje i zaustavljanje tih nekih procesa.

- Očekuju od nas da nastavimo raditi na onim dijelovima koji sada neće biti predmet odluke. Vrlo je jasno rečeno da ne odustaju od nametanja odluke kada ocijene da je potrošeno puno vremena, a da mi to nismo u stanju da se dogovorimo - zaključuje Nikšić dodajući da vrijeme koje im je na raspolaganju nije precizirano, te da će Schmidt donijeti odluku danas.

Predrag Kojović je kazao da smatra kako visoki predstavnik u BiH ima "vrlo, vrlo dobre namjere prema Bosni i Hercegovini".

- I mislim da je odluka koju je danas donio, da ide samo sa tehničkim dijelom, a da političkim pregovorima da još jednu šansu da pomiri neka razmimoilaženja. Mislim da je to jako mudro u ovom trenutku - kazao je Kojović.

Upitan da li očekuje dogovor sa HDZ-om kada ovakve proomjene o kojima se govori idu upravo naruku HDZ-u, te koja je fajda kad znamo kako su svi prethodni pokušaji propali, Kojović je kazao:

VEZANI TEKST - Schmidt zakazao sastanak sa liderima stranaka u 13 sati

- Mi smo natjerani da pregovaramo s ljudima koji ne žele da se dogovire i to je naš problem od početka. Zašto bi se HDZ dogovarao s nama kada zna da će možda od gospodina Schmidta dobiti ono što žele. To je bio problem svih pregovora.

Iz ovoga nas jedino mogu izvaditi građani

Kojović je kazao i da "nijedan visoki predstavnik nas neće izvaditi iz ovoga".

- Jedini ljudi koji nas mogu izvaditi iz ovoga je tri miliona građana BiH. Ako mi to ne uradimo kao građani, onda smo i zaslužili ovo što hoće da nam se nametne - kazao je.

Dodao je da je danas bio na sastanku umjesto predsjednika Naše stranke Edina Forte, koji je, kako je kazao, van zemlje, a da mu nije poznato zbog čega sastanku nisu prisustvovali lider SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović.
 
- Mislim da je i gospodin Schmidt bio razočaran time - kazao je.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je nakon sastanka rekao da je za trenutnu političku situaciju isključivo kriva Stranka demokratske akcije (SDA), zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

- Sve što se na političkoj sceni dešava, dešava se kao posljedica dogovora HDZ i SDA, u kojem SDA potpisuje to legitimno predstavljanje HDZ-u, a HDZ vežući se za Mostarski sporazum, očigledno lobiranjem kroz međunarodni prostor, došli su do nečega što im je konačni cilj – kazao je Konaković.

VEZANI TEKST - Građani stižu ispred OHR-a, policija postavila zaštitne ograde

Ističe da je sretan zbog snažne jedinstvene reakcije svih probosanskohercegovačkih stranaka, izuzimajući SDA za koju navodi da je pokušala ukrasti proteste.

Schmidt je pokazao da ima emocije

- Mi smo zadovoljni. Mogu reći da malo likujem, zato što smo mi trpili kritike jer smo išli u Neum na pregovore, a sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati. Ponovo smo nažalost vraćeni na razgovore o Izbornom zakonu i integritetu izbornog procesa, a stali smo sa razgovorima o izmjenama Ustava. Vraćamo se na HDZ-ov zakon – ističe Konaković.

Konaković je rekao da je visoki predstavnik Christian Schmidt na ovom sastanku vikao i lupao rukama od sto.

- Schmidt je u jednom momentu spomenuo da razmišlja i o cenzusu koji se odnosi na presudu Ljubić. To će biti izazov za visokog predstavnika. Imali smo interesantan sastanak, Schmidt je vikao i lupao po stolu. Prvi put smo vidjeli da ima emocije. Stekao sam dojam da Schmidt mudro čeka neko vrijeme nakon čega se mogu desiti neka nametanja - kazao je Konaković.

Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić nakon sastanka u OHR je kazao da cementiranje etničkih kvota ne dolazi u obzir, te da Schmidt blokade treba adresirati HDZ-u.

VEZANI TEKST - Završeni protesti ispred OHR-a; Aganović poručio: Ako Schmidt ne odustane, građani BiH neće mirno posmatrati

Nikakvi etnički cenzusi ne dolaze u obzir

- Mali su pomaci u kontekstu transparentnosti izbora, koji su iskomunicirani s Centralnom izbornom komisijom BiH. Što se tiče političkog dijela, mislim da je glas građana jednim dijelom utjecao da se ovo sve odgodi. Ne mislim da je ovo završena priča, mislim da će početkom devetog mjeseca ovo ponovo biti na stolu.

Visoki predstavnik je imao povišen ton zbog situacije u FBiH u kojoj se našao Ustavni sud FBiH i njegovo nepopunjavanje. Tu sam rekao da treba imenovati krivca, jer svi znamo da je taj prijedlog u ladicama predsjednika FBiH Marinka Čavare koji se dijelom i zbog toga našao na crnoj listi. Jasan je naš stav o političkom dijelu jer nikakvi etnički cenzusi ne dolaze u obzir. Nikakvom matematikom ne možete dovesti bilo kog građanina u situaciju da nema pravo biti biran na izborima ili biti biran u skupštinama kantona u Dom naroda FBiH - poručio je Đonlagić.

Kako kaže, nisu najavljeni novi sastanci do kraja augusta.

- Vezano za rješenja koja bi nudila cementiranje etničkih kvota, to za nas ne dolazi u obzir, ne postoji opcija da na to pristanemo. Mislim da BiH treba ići na izbore po postojećim pravilima, uz transparentnost izbornog procesa. Nigdje se ne mijenjaju pravila tokom izbornog procesa. Neprihvatljiva su rješenja koja donose demokratiju za rezervat - zaključio je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.