open-navfaktor-logo
search
Oštre kritike
Schmidtov nastup izazvao reakcije i u Njemačkoj: Poludio na press konferenciji, vrijeđa novinare...
Nastup visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u srijedu izazvao je mnogo reakcija i u njemačkom govornom području, te se bivši njemački ministar poljoprivrede našao na udaru kritika kako u medijima, tako i na društvenim mrežama.
18.08.2022. u 14:07
get url
text

Zastupnica u Evropskom parlamentu, Delara Burkhardt, je prokomentarisala Schmidtovo ponašanje na Twitteru:

- Ono što bosanskom civilnom društvu treba od međunarodne zajednice: solidarnost u borbi protiv rasisitičke podjele u zemlji i za demokratsku izbornu reformu. Šta ono dobija: (pogledajte video)

Njemački list Spiegel je objavio članak u kojem kritikuje nastup Schmidta.

VEZANI TEKST - Schmidt vrištao: Sit sam ove situacije u BiH, dovde mi je došlo

- Bivši ministar poljoprivrede Christian Schmidt iz CSU-a je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Međutim, njegov izliv bijesa na konferenciji za novinare nije bio baš diplomatski - navodi ovaj list.

Urednica ovog uglednog lista se također osvrnula na Schmidtovo ponašanje, te sarkastično objavila:

- Ako se neko pita šta radi bivši federalni ministar poljoprivrede Christian Schmidt iz CSU-a: On je u (kašalj) diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini, kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda - objavila je urednica lista Spiegel, Melania Amann.

Austrijski medij GMX je također pisao o Schmidtu.

- Nastup njemačkog političara Christiana Schmidta izazvao je pažnju u bosanskim medijima – a sada i na društvenim mrežama. Bivši njemački ministar poljoprivrede, koji je sada visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poludio je u srijedu na konferenciji za novinare u Goraždu - navodi ovaj medij.

Jedan od najvećij njemačkih portala, t-online, navodi da snimak političara Schmidta u kojem "galami na novinare" kruži društvenim mrežama.

- Čovjek nije ovdje da igra političke igre moći. Dosta mu je toga, Schmidt je tada očito želio reći. Međutim, vjerovatno zbog njegovog uzbuđenja, njegov engleski je teško razumjeti - navodi ovaj portal, te dodaje da je zatim krenuo "reći novinarima kako treba da rade svoj posao".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.