open-navfaktor-logo
search
Manifestacija "Lipanjske zore hrvatske Hercegovine"
SDA HNK: Grad Čapljina Bošnjake i ostale narode tretira građanima drugog reda, Ustavni sud mora reagirati
Osuda djelovanja Grada Čapljina zbog organiziranja godišnje manifestacije koja službeno nosi naziv "Lipanjske zore hrvatske Hercegovine".
AUTOR: Faktor
25.05.2024. u 12:48
get url
text
Grad Čapljina
Grad Čapljina
Kantonalna organizacija SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona osuđuje zvanično djelovanje Grada Čapljina zbog organiziranja godišnje manifestacije koja službeno nosi naziv "Lipanjske zore hrvatske Hercegovine".
- Navedena proslava 32. godišnjica u svom nazivu, koncepciji i kreiranim sadržajima nedopustivo, diskriminirajuće i protivno Ustavu promovira i predstavlja Čapljinu i ostatak Hercegovine kao ekskluzivno područje na kojem žive isključivo hrvati, što niti je tačno, niti odgovara stvarnom stanju, odnosno nacionalnoj strukturi stanovnika na području ovog grada.
Organiziranje ovog i sličnih događaja, te javna promocija na službenoj web stranici Grada Čapljine, kao i svim drugim oblicima javnog predstavljanja, Bošnjake i ostale narode koji žive na ovom prostoru tretira građanima drugog reda što predstavlja ozbiljno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava - saopćeno je iz KO SDA HNK.
Podsjećaju i da je zvanični grb Čapljine, na kojem se nalaze nacionalni i vjerski simboli jednog naroda, proglašen neustavnim još prije 20 godina, a i dalje je u službenoj upotrebi.
- Da su javne institucije u Čapljini uglavnom jednonacionalne, te da postoji očigledna diskriminacija Bošnjaka u svim segmentima društvenog života. Pozivamo Ustavni sud FBiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice da poduzmu adekvatne i odlučne korake koji će u zakonskim okvirima Čapljinu učiniti mjestom normalnog življenja za sve njene stanovnike - naglašeno je u saopćenju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.