open-navfaktor-logo
search
Neće ih spašavati
SDA o pozivu za sastanak: Iz "Trojke" nam je stiglo suštinski i formalno diletantsko pismo...
Na adresu SDA danas je posrednim putem stiglo neozbiljno pismo predsjednika stranaka "Trojke", kojim se parlamentarne stranke pozivaju na sastanak zakazan za ponedjeljak a u vezi s izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz SDA. 
25.01.2024. u 13:29
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković najavio veliki sastanak stranaka: Je li u pitanju spašavanje "Trojke", šta su mu poručili partneri iz SNSD-a

- Poziv je i suštinski i formalno diletantski, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NiP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom "Trojka" pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma.

Još je gore po "Trojku" što ovakvim odnosom prema suštinskim pitanjima za državu želi graditi jeftini PR, pokušavajući ublažiti štetu nakon dogovora kojeg su sa SNSD-om i HDZ-om postigli na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima kod Laktaša.

S obzirom da već imaju postignut dogovor, vladajuća koalicija Trojka-SNSD-HDZ, trebalo bi da u Parlamentu BiH ponudi rješenje, te da zvanično, sa svim detaljima upozna cjelokupnu bh. javnost.

Uostalom, na tome da vladajuća koalicija mora ponuditi rješenja predstavnici "Trojke" su insistirali godinama dok su bili u opoziciji, pa je pitanje zbog čega sada odustaju od vlastitih principa.

Jasno je da je dogovor iz Laktaša opasan po državu, na šta upozoravaju i domaći i dobronamjerni međunarodni akteri, i da sada "Trojka" formalnim, neozbiljnim sastancima pokušava ublažiti vlastitu štetu.

Od njihovog neznanja, opasnog po državu, ne može ih spasiti nikakav sastanak. 

SDA neće učestvovati u spašavanju "Trojke", niti na neozbiljnim sastancima o temama najbitnijim za budućnost države, saopćeno je iz SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.