open-navfaktor-logo
search
Atak na BiH i Dejton
SDA: Poruke velikosrpskog sabora i politika Vučića i Dodika su prijetnja miru
AUTOR: Faktor
09.06.2024. u 12:11
get url
text
Organizovanjem svesrpskog sabora i usvajanjem deklaracije, koja je sažetak ranijih memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), konačno su razobličene sve manipulacije Aleksandra Vučića i njegovog režima, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).
- Niko ni od domaćih ni od stranih zvaničnika više se ne može pretvarati kako mu nije jasno da iza separatističke politike Milorada Dodika stoje politički vrh Srbije i Srpska pravoslavna crkva, uz podršku Rusije. Svesrpski sabor je nastavak velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarenja dominacije nad drugim narodima i udar na suverenitet država koje su pretrpile oružanu agresiju od Miloševićevog režima ističu iz SDA.
Usvojena deklaracija je, upozoravaju, direktan atak na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na stabilnost i mir. 
- Samo naivne mogu zavarati deklarativne izjave o miru i poštivanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno uz narativ o "mirnom razdruživanju" sve radi kako bi se desilo "udruživanje" Srbije i entiteta RS.
Tretiranje entiteta RS kao "srpske države" i "zajedničkog prostora" sa Srbijom; ohrabrivanje Dodikovog režima da nastavi sa neustavnim atacima na nadležnosti države Bosne i Hercegovine; instistiranje na tzv "izvornom Dejtonu" čime bi se poništile sve dosadašnje reforme i zakoni u čijem su usvajanju učestvovali i politički predstavnici Srba; udar na OHR kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma: uzurpacija energetskih i drugih resursa Bosne i Hercegovine; uspostave objedinjenog platnog i finansijskog sistema, samo su neki od agresivnih poteza najavljenih iz Beograda - naglašavaju iz SDA.
Velikosrpski sabor i usvojena deklaracija su, napominju, jasno upozorenje svim probosanskim snagama.
- Guranje glave u pijesak, uzmicanje pred njihovim politikama i relativiziranje poteza koje povlače, samo dodatno ohrabruju Vučića i Dodika. Poruke iz Beograda i jasna podrška Moskve su upozorenje i SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim silama koje stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija očigledno ne poštuje Sporazum i morala bi nedvosmisleno biti upozorena na posljedice koje iz toga proizilaze.
Jasno je da ciljevi velikosrpske politike ne mogu biti ostvarani mirnim putem. Zbog toga njeni kreatori moraju biti zaustavljeni na vrijeme. Greška sa zakašnjelom intervencijom prema Miloševićevom i Karadžićevom režimu ne bi se smjela ponoviti. I ovaj put bi izostanak odlučne i pravovremene reakcije cijeli region mogao ubrzano povesti ka sukobu i nestabilnosti - zaključuju iz SDA.   
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.