open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA pozdravila usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Pečat na istinu, poruka aktuelnom režimu u Srbiji i RS-u
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 19:20
get url
text
SDA pozdravlja odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o usvajanju Rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, saopćeno je iz te stranke.
- Rezolucija Generalne skupštine UN-a je pečat na istinu koja je utvrđena presudama Međunarodnog suda pravde i brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Posebno je značajno da se Rezolucijom bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme i razvijanjem odgovarajućih programa - navedeno je.
Dodaje se da je Generalna skupština UN-a osudila i veličanje presuđenih počinilaca genocida i drugih ratnih zločina, "što je jasna poruka aktuelnom režimu u Srbiji i entitetu RS koji to kontinuirano i sistematski čine".
- Čestitamo svima koji su doprinijeli da Rezolucija bude usvojena, od trenutka kada je u mandatu ministrice Bisere Turković i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u saradanji sa udruženjima žrtava sačinjen inicijalni tekst, preko vrijednog rada ambasadora Svena Alakajala i Zlatka Lagumdžije, do završnog angažmana na lobiranju drugih bh. zvaničnika. Zahvaljujemo se svim članicama Ujedinjenih nacija koje su stale na stranu istine i podržale usvajanje Rezolucije, a posebno državama kosponzorima - saopćeno je iz SDA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.