open-navfaktor-logo
search
Iskoristiti priliku
SDA: Pozdravljamo novu odlučnost i jasne stavove Evropske unije
Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja usvajanje izvještaja o Bosni i Hercegovini u Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET), kojeg je predložio izvjestilac za BiH Paolo Rangel.   
14.06.2022. u 16:40
get url
text

- Veoma je značajan dio izvještaja kojim se odbacuju pokušaji formiranja paradržavnih institucija, okarakterisani kao nasrtaj na državu, pravni poredak, nezavisnost i suverenitet pravosuđa, te poziv Evropskoj uniji, kao i međunarodnoj zajednici u cjelini, da iskoristi sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizujućih aktera u zemlji.

Posebno bitnim smatramo poziv političkim akterima u BiH da odlučnije krenu u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Izvještaj AFETA  je u punoj saglasnosti Sporazumon iz Brisela, kojeg su 12. juna prihvatili Predsjedništvo BiH i predsjednici većine parlamentarnih stranaka PS BIH. Sporazum iz Brisela i izvještaj AFET-a jasna su poruka nove odlučnosti Evropske unije prema BiH i njenom evropskom putu.

SDA se zahvaljuje predstavnicima vodećih grupacija u Evropskom parlamentu: EPP, Zeleni, SD i Renew Europe, te poziva sve politički aktere u našoj zemlji da prepoznaju i iskoriste priliku za dobijanje kandidatskog statusa i ubrzanje evropskog puta koja se ukazala BiH - navodi se u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.