open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
SDA Sarajevo: Tužilaštvo BiH odbija procesuirati izvršioce masakra na Markalama
Skandalozno je da ni dvadeset i pet godina nakon drugog masakra na Markalama Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije još uvijek procesuiralo neposredne izvršioce ovog monstruoznog zločina u kojem je ubijeno 43 i ranjeno 84 Sarajlija, saopćeno je iz SDA Sarajevo.
28.08.2020. u 14:37
get url
text

- U procesima pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu dokazano je, van svake sumnje, da su masakr počinile snage tzv. Vojske RS-a, zbog čega su zasad prvostepeno presuđeni Ratko Mladić i pravosnažno Stanislav Galić. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima obavezu da pronađe i kazni niže oficire i pripadnike VRS-a, koji su bili neposredni izvršioci ovog masakra, ali to očigledno trenutnom rukovodstvu Tužilaštva nije prioritet, jer im to ne dopuštaju njihovi politički mentori - naveli su u saopćenju.

Dodaju da je apsolutna sramotna činjenica za Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, da postoje svjedočenja vojnika tzv. Vojske RS-a, u procesima u Haagu, o tome kako su im komandanti brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa direktno naređivali da granatiraju ambulantna kola i dženaze, a Tužilaštvo nikada nije napravilo nijedan korak na njihovom procesuiranju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.