open-navfaktor-logo
search
Kantonalni odbor
SDA: Tražit ćemo ostavke ili smjene Forte, Vranića i Gavrankapetanovića, prijava Tužilaštvu
KO SDA traži od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića da podnesu ostavke, a ako to ne učine, pokrenut će inicijativu za njihovu smjenu. Istovremeno očekujemo ostavku ili smjenu direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, ukoliko po instrukcijama Forte i Vranića postupi nezakonito, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo 
05.05.2021. u 21:30
get url
text

Ističu da je najavljena odluka Forte i Vranića da će Vlada KS hitno u Opću bolnicu primiti 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u mimo je svih zakonskih procedura.

- Svima je jasno da Opća bolnica nije tražila prijem anesteziologa, da nije raspisan nikakav konkurs za njihov prijem, niti da ova bolnica, uz već postojeće, ima potrebu za angažmanom 13 novih anesteziologa. S obzirom na to, kao i na obim posla u Općoj bolnici, postavlja se logično pitanje: šta će toliki anesteziolozi tačno raditi? Očito je riječ o unaprijed osmišljenom i pripremljenoj političko-medijskoj kampanji u kojoj Forto i Vranić ne prezaju od kršenja zakona. Zbog toga će pravni tim SDA podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu KS, a cijeli slučaj prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije.

Angažman svakog ljekara u vrijeme pandemije je neophodan, ali taj angažman mora biti u skladu sa zakonom, a ne po dobroj volji premijera, ministra ili direktora. Podsjećamo da se u Kantonu Sarajevo na birou se nalazi 1.604 ljekara i medicinskog osoblja, ali oni Forti i Vraniću očito nisu bitni. Fortino i Vranićevo pozivanje advokata ljekara na hitnu sjednicu Vlade, što je do sada nezabilježen slučaj, kao i priznanje da su hitnu sjednicu Vlade sazvali a da pri tome nisu našli za shodno da uopće kontaktiraju KCUS, jasno govori kakve namjere stoje iza njihovih poteza - poručuju iz KO SDA Sarajevo.  

Pri tome, ističu, kako je javnost danas svjedočila kako funkcioniše udruženo političko-medijski poduhvat po već oprobanom i viđenom receptu, korak po korak. 

- Politički tabloidi objave informaciju dodajući niz neistina, Aljoša Čampara postavi pitanje u Skupštini, odgovori mu ministar Vranić, plasiraju se unarijed pripremljena stranačka saopćenja, organizira se vanredna sjednica Vlade, anesteziolozima hitno (vjerovatno i ranije) osigurana radna mjesta, slijede očekivane izjave već dobro poznatih tzv. analitičara, tabolidi popodne već "zaboravili" šta su jutros slagali, pa se na kraju dana sve svede na ono što uistinu i jeste – politički obračun Trojke i Radončićevih medija sa menadžmentom i ljekarima KCUS-a.

Da ni Fortu ni Vranića nije briga za pacijente, zbog kojih tobože sve rade, svjedoči da ih cijeli dan nisu ni pomenuli, te da je Vranić odbio da novinarima odgovara na bilo koje drugo pitanje, pa i ono o vakcinama i vakcinaciji, jer mu  to, kako je sam rekao, "nije tema" - zaključuju na kraju saopćenja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.